Sandra Jonsson framför en ambulans på stationen i Jättendal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sandra Jonsson är en av de som lämnar jobbet på ambulansen på grund av de nya reglerna. Foto: Markus Dahlberg/SVT

15-tal lämnar ambulansen i Gävleborg i protest mot nya EU-regler

Uppdaterad
Publicerad

11 timmars dygnsvila måste gälla även blåljusorganisationer enligt EU. Från och med i höst kan personalen inte längre jobba dygnslånga arbetspass vilket har lett till att minst ett femtontal anställda inom Region Gävleborg tänker säga upp sig.

– Det är inte värt att fortsätta, säger Sandra Jonsson, ambulanssjuksköterska i Jättendal.

Rätten till dygnsvila är tänkt att skydda arbetstagaren. Men i blåljusbranschen är det många som vill jobba dygnslånga arbetspass och därmed få längre sammanhängande ledighet. EU-regler sätter stopp för det från och med 1 oktober.

Brandmän har tidigare varnat för massavhopp. Även inom ambulanssjukvården i Gävleborg väljer flera personer att sluta.

Hopp om undantag

Förra veckan meddelade arbetsgivarorgansiationen Sveriges kommuner och regioner för möjlighet till fortsatta undantag från dygnsvilan, men det ska ske restriktivt och endast när det handlar om ansvar för liv och säkerhet.

Region Gävleborg behöver undersöka vad det innebär för ambulanssjukvården men ambulanschefen gör bedömningen att dygnspassen kommer att behöva tas bort på sikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.