Över 2 700 brandmän skrev på en protestlista mot de nya arbetstidsreglerna. Foto: Johan Nilsson/TT

Arbetsgivare och fack överens om dygnsvilan

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och de kommunala företagens arbetsgivarorganisation Sobona har kommit överens med fackförbunden som organiserar arbetare inom kommuner och regioner i frågan om den omdebatterade dygnsvilan.

Parterna har kommit överens om att arbetsgivare inom samhällsviktig verksamhet kan ansöka om dispens om att låta medarbetare arbeta upp till 24 timmar per dygn. Dispensen gäller i högst ett år.

Även fackförbundet Kommunal bekräftar överenskommelsen på sin hemsida.

”De nya överenskommelserna kommer att skickas in EU-kommissionen och ingå i den granskning som görs av den grundöverenskommelse om arbetstid som träffades av parterna den 30 november 2022”, säger Ulf Olsson, ordförande för SKR:s förhandlingsdelegation och Sobonas föreningsstyrelse i ett pressmeddelande.

EU har ifrågasatt arbetstider

Från och med den 1 oktober ändrar SKR sina regler för dygnsvila. EU-kommissionen har ifrågasatt om kollektivavtalet är förenligt med EU:s arbetstidsdirektiv i vissa delar.

Arbetstidsdirektiv innebär att anställda måste ha elva timmars vila under ett dygn. Det kan innebära att scheman förändras för bland annat brandmän och att de förbjuds att jobba dygnslånga pass.

Ett EU-direktiv sätter upp mål som medlemsländerna ska nå, men de får själva bestämma hur det ska gå till.

Förhandlingar pågår fortfarande med Sveriges Läkarförbund.

Det nya arbetstidsdirektivet i korthet

Regeln i det nya direktivet är att arbete och dygnsvila ska förläggas alternerande under varje period om 24 timmar. Arbetspass och jourpass ska endast kunna läggas i direkt anslutning till varandra i undantagsfall, om det föreligger särskilda skäl.

Bestämmelsen avseende dygnsvila skärps och förtydligas. Det fastslås att regeln är att arbetstagaren har rätt till minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje period om 24 timmar.

Dygnsvila kan i undantagsfall förkortas till som lägst 9 timmar vid förläggning av ordinarie arbetstid om det finns särskilda skäl i verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet.

En arbetstagare som har fått sin dygnsvila inskränkt har rätt till kompenserande vila.

Källa: SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.