• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Alvar Claesson står framför en avspärrning vid en brandskadad byggnad. I bakgrunden syns resterna av byggnaden med tydliga skador, och en solstråle bryter genom den krisande strukturen. En röd och gul avspärrningsskylt är placerad i bildens nedre del.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alvar Claesson, 20, berättar om natten då han räddade Kurt och hur han ser på att vara en hjälte. Foto: Magnus Esser Bengtsson

20-årige Alvar räddade Kurt, 91, i Edsbyn-branden

Uppdaterad
Publicerad

När en brand bröt ut i ett flerfamiljshus i Edsbyn för en vecka sedan tvekade inte Alvar Claesson. Han tog sig in i byggnaden och räddade 91-årige Kurt som låg och sov. Något som tidningen Ljusnan var först med att berätta.

20-åriga Alvar Claesson på väg till verkstaden som han håller till i när han körde förbi en brinnande bil på Långgatan i centrala Edsbyn i Ovanåkers kommun förra veckan.

– Jag parkerade min bil en bit bort och ringde 112. När jag kom till den brinnande bilen såg jag att det också brann i huset bredvid, säger han.

Det visade sig vara ett flerfamiljshus som hade fattat eld, och senare skulle bli totalförstört av lågorna.

Alvar Claesson frågade några andra personer om någon fanns kvar i byggnaden. Han fick då reda på att det bodde en gammal man i en av lägenheterna.

– Jag tog mig in i huset och letade efter dörren med hans namn. När jag hittade den var den låst, så var bara att slita sönder den, säger han.

Väl i lägenheten hittade han 91-årige Kurt som låg och sov. Alvar väckte honom och fick på honom kläder innan de lyckades ta sig ut tillsammans.

– Man tänkte väl inte så mycket. Det var bara att göra, säger han.

Hör mer om räddningsinsatsen i videon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.