SVT INIFRÅN SKOLAN
Forskare menar att det är svårt att ge förbud och bara säga stopp för att minska skärmtiden hos unga, trots rekommendationer om minskad skärmtid.
Alexandra Tanous har flera sociala medier-appar i sin telefon. Hon har Youtube, Messenger, Whatsapp, X, Snapchat, Facebook och Instagram. Mest tid lägger hon på Tiktok, ungefär 30 timmar i snitt per vecka.
I höstas kom Folkhälsomyndigheten med nya rekommendationer för barns skärmtid. De sa bland annat att barn mellan 13 och 18 år ska ha max 2–3 timmars skärmtid om dagen.
Marina Wernholm, lektor i pedagogik på Linnéuniversitetet och som forskar om barns digitala gemenskaper, tycker att det är problematiskt.
– För det är något som barn och unga har ägnat sig åt i ganska många år nu. Så att helt plötsligt säga att nu är det stopp, det är klart att det blir en stor skillnad. Jag tror man behöver tänka på: Är det så enkelt som att prata om skärmtid? Jag tror inte det, säger hon och fortsätter:
– Jag tror vi behöver förstå att barn socialiserar sig i dag på ett annat sätt, via sina mobiltelefoner.
Blir det bra att skära ner på sociala medier då?
– Riskerna med sociala medier, att man kan bli utsatt, skrivs det mycket om. Jag tycker man saknar den andra sidan, vad det faktiskt betyder för barn och unga att socialisera sig och hålla kontakt.
”Risken är att barn blir ensamma”
Marina Wernholm tror att att det finns mycket normer om hur den sociala kontakten ska vara från vuxenvärlden.
– Att det bara är den sociala kontakten när vi ses ”face to face” som gäller.
– Risken är att det blir barn som blir ensamma. Om man har svårt att ta sig till kompisar. Det finns också en risk att bli utanför om du inte är med på Tiktok, Snapchat och Instagram för det är där man har kontakt med kompisarna, annars har man inte koll på vad som händer. Sen gäller det att inte fastna framför telefonen heller, säger hon.
”Måste prata om vad som är rimligt”
Så hur ska man ställa detta mot att vissa barn har 14 timmars skärmtid på en dag?
– Där tänker jag att man måste prata om vad som är rimligt och vad de använder telefonen till och vad man skulle kunna minska på. Men att bara ge förbud och säga stopp, det tror jag är svårt. Då måste man också fundera på, vad gör vi i stället?