Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Folkhälsomyndighetens råd för hur man ska följa skärmrekommendationerna. Foto: Martina Holmberg / TT

Folkhälsomyndigheten: Så ska skärmrekommendationer följas

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten har presenterat en guide för hur man ska följa myndighetens nya rekommendationer om skärmtid för unga. Bland annat uppmanas föräldrar att prata med sina barn om ”dygnshjulet”.

– Nu finns praktisk vägledning om hur man som förälder och barn kan tänka och göra, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) på en pressträff.

I september presenterade Folkhälsomyndigheten på uppdrag av regeringen nya rekommendationer för ungas skärmtid.

Då sade man att barn som är yngre än två år helst inte ska använda skärmas alls. Barn mellan två till fem år bör använda skärm i högst en timme per dygn. För barn mellan sex och tolv år är siffran en till två. Unga mellan 13 och 18 år ska inte använda det mer än tre timmar.

Under måndagen har myndigheten presenterat sina råd både till föräldrar och barn om hur man kan gå tillväga för att dessa rekommendationer ska följas.

Så ska rekommendationerna följas

Bland annat rekommenderas föräldrar att prata med sitt barn om det så kallade dygnshjulet, som illustrerar hur mycket tid barnet lägger på exempelvis sömn, skola och skärmtid. Anledningen är att man då kan fördela sin tid bättre och få en tydlig bild av om skärmanvändningen tagit överhanden.

Därtill bör föräldrar engagera sig i vad ens barn gör på nätet.

– Vårt viktigaste budskap till föräldrar är att engagera sig och prata med barnen om deras digitala liv, säger Olivia Wigzell, generaldirektör på FHM, under en pressträff på måndagen.

Som föräldrar ska man på samma sätt som man pratar om vad som händer på skolan eller träningen kunna fråga om vad som händer i den digitala världen, resonerar FHM.

Socialministern: Gå in och läs

Socialminister Jakob Forssmed (KD) uppmanar alla föräldrar att gå in och läsa vägledningen.

– Nu finns praktisk vägledning om hur man som förälder och barn kan tänka och göra för att skaffa sig en rimlig användning av digitala medier.

Exempel i folkhälsomyndighetens guide

Folkhälsomyndigheten har på sin webbplats en ny vägledning för att följa rekommendationerna för skärmtid. Vägledningen tar upp olika aspekter och är detaljerad. Ett par av sakerna som nämns:

... lämna mobil, surfplatta och liknande utanför sovrummet under natten.

... kom överens om hur mycket tid som är rimligt att lägga på olika plattformar.

... undvik plattformar och appar som styrs av algoritmer, det vill säga sådana som anpassar innehållet till användaren.

... prata om hur ditt barn mår av att använda digitala medier.

... avdramatisera livet på nätet och göra det till en del av vardagssamtalet.

... följ åldersgränserna för appar, spel och webbsidor.

... stäng av pushnotiser. Lägg in tidsgränser i appar.

(TT)

SVT:s reporter Edvin Lundqvist, till höger två barn i barnvagn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter om FHM:s nya skärmtidsrekommendationer som man presenterade i september. Foto: Edvin Lundqvist/SVT, SVT Arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.