Arne Linding SPI

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gamla bandvagnar ger klirr i kassan för Hälsingland. Se i videon hur prototypen körs i Söderala. Foto: Rikard Berglin / SVT

800 gamla bandvagnar ska återupplivas i Hälsingland – se den ta sig fram i snön

Publicerad

Försvaret vill förlänga livslängden på sina bandvagnar från 70- och 80-talet. För Hälsingland kan det innebära ett 50-tal nya arbetstillfällen.

– Initialt är det ombyggnation av 800 bandvagnar. Vi ska byta motor och växellåda, säger Arne Linding, vd på företaget SPI.

Renoveringsarbetet sker inom paraplyföretaget Nordic Terrain Solutions, som ägs gemensamt av företagen Svekon, Granit Teknikbyrå, Huddig, Staffare och Swedish Power Improvement (SPI). De nya arbetstillfällena kommer att fördelas över de olika bolagen.

– I Hälsingland kommer det, som vi bedömer det, bli ungefär 50 arbetstillfällen. Det är alltifrån att skruva till administrativa tjänster, lärare och chaufförer, säger Arne Linding.

Ska leva vidare i 15 år till

Försvarets önskemål är att bandvagnarnas livslängd ska förlängas med 15 år.

– Av erfarenhet vet jag att de kommer att hålla längre, säger Arne Linding, som, i brist på pengar för en snöskoter, byggde sin första egna bandvagn när han var tonåring.

Vad ska de här bandvagnarna användas till?

– De kan göra en massa olika saker. I grunden är det en trupptransport men de kan även användas som ambulans.

Kontraktet med Försvaret innehåller en option för att, utöver de avtalade 800 bandvagnarna av modell 206 och 208, renovera ytterligare 200 bandvagnar och är i den händelsen värt närmare 1,2 miljarder kronor.

Se hur prototypen till den renoverade bandvagnen tar sig fram i snön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.