Åklagare Fredrik Normark framför Tingsrätten i Gävle

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: Åklagare Fredrik Normark förklarar varför brottutredningar tar tid. Foto: Magnus Esser Bengtsson

Åklagaren i Nellie-fallet: Det tar oftast för lång tid

Publicerad

13-åriga Nellie utsattes för våld på Stortorget i Gävle. Två månader har gått och ännu har inget hänt i utredningen säger pappa Jonas. Nu svarar kammaråklagare Fredrik Norman på kritiken.

Åklagare Fredrik Normark säger att han har förståelse för familjens frustration och håller med om att brottsutredningar oftast tar för lång tid. Något som i slutändan blir en resursfråga.

– I nuläget har förhör hållits och visst förundersökningsmaterial har samlats in. Något fördjupat förhör med målsägande, Nellie, har inte gjorts, säger Fredrik Norman.

Misstänkta runt 15 år

Vilka personer som är misstänkta vill han inte gå in på, men säger att det rör sig om personer runt 15 år.

Brottsrubriceringen är grov misshandel. Ett brott som för en person över 15 år skulle kunna innebära ett antal konsekvenser.

– De ungdomspåföljder som främst är aktuella i den här typen av brott är ungdomsvård, ungdomstjänst och i vissa fall ungdomsövervakning. Men det är beroende på vad straffmätningsvärdet ligger på, säger Fredrik Normark.

För personerna under 15 år är det de sociala myndigheterna som eventuellt kan bli aktuella.

Hör åklagaren förklara varför det tar så lång tid med utredningen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.