13-åriga Nellie  på Stortorget i Gävle.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
13-åriga Nellie utsattes för våld av ett gäng tonårstjejer på Stortorget i början av sommaren. Hör om tiden efter. (Varning för obehagliga bilder). Foto: Magnus Esser Bengtsson

Två månader efter våldet mot 13-åriga Nellie: ”Ingenting har hänt”

Uppdaterad
Publicerad

Två månader har gått sedan 13-åriga Nellie utsattes för våld på Stortorget i Gävle, men ännu har ingenting har hänt i ärendet, enligt Nellies pappa Jonas.

Det var under första halvan av juni som Nellie lockades ner till Stortorget i centrala Gävle. Där utsattes hon för slag och sparkar av ett gäng jämnåriga tjejer, och allt fångades på film.

”Ingenting har hänt”

Men trots videoupptagningar och vittnesuppgifter har ingenting hänt i utredningen säger Nellies pappa Jonas Nilsson.

– Efter händelsen fick vi höra att det först skulle hållas förhör med Nellie och att polisen därefter skulle gå vidare med att förhöra andra personer. Men ingenting har hänt.

Hårdprioriteringar under sommaren

Biträdande lokalpolischefen i Gästrikland, Andreas Hansemoen, är inte insatt i Nellies fall, men säger att eftersom ärendet är åklagarlett så är det åklagaren som prioriterar och ger polisen direktiv.

– Jag har full förståelse för att människor vill att deras fall ska gå framåt. Samtidigt är sommaren speciell. Vi och åklagarkammaren går ner resursmässigt och då är det hårdprioritering som gäller. Framförallt fall där människor sitter frihetsberövade, säger Andreas Hansemoen.

Kammaråklagaren: Sekretess

Joakim Johansson är ansvarig för förundersökningen eftersom Kammaråklagare Fredrik Normark är på semester. Johansson vill inte kommentera var man är i utredningen och kan varken bekräfta eller dementera uppgifterna om att inga förhör har genomförts.

– Det är förundersökningssekretess i utredningen så jag kan inte uttala mig vidare, säger Joakim Johansson och fortsätter.

– Det här är vad man kallar för ungdomsärende. De handläggs med viss prioritet i jämförelse med andra ärenden, säger Joakim Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.