Otydlig bild av människor som sitter och står på en stadsgata.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lågkonjunkturen är en orsak till arbetslösheten bland unga enligt arbetsmarknadsanalytiker. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Tre frågor om: Därför är allt fler unga utan jobb

Publicerad

Andelen inskrivna på arbetsförmedlingen i åldern 18-24 år var i februari i år 8,1 procent. En ökning från samma period i fjol då var 7,8 procent i åldersgruppen arbetslösa som bland annat förklaras av rådande lågkonjunktur.

– Gruppen av unga är extra känsliga för konjunkturförändringar, konstaterar Elvira Josefsson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Historiskt sett är inte ungdomsarbetslösheten hög men den har ökat det senaste året. Det visar färska siffror från Arbetsförmedlingen.

I februari 2025 var 8,1 procent av 18-24 åringarna inskrivna på Arbetsförmedlingen jämfört med februari 2024 då 7,8 procent var arbetslösa. Geografiskt sett skiljer sig situationen markant över landet.

I Gävleborgs län är störst andel av de unga i gruppen 18-24 år inskrivna på Arbetsförmedlingen. Foto: SVT
Norrbottens län uppvisar lägst siffror för ungdomsarbetslöshet i landet. Foto: SVT

Stor skillnad mellan könen

Statistiken över hur de unga arbetslösa fördelar sig på respektive kön uppvisar en påtaglig skillnad.

I februari 2025 fanns 16 873 arbetslösa kvinnor och 26 805 arbetslösa män mellan 18-24 år.

Även om männen alltid varit fler arbetslösa till antalet har skillnaden mellan könen ökat. Sedan 2015 har det legat förhållandevis stabilt på 20%-enheters skillnad.

I vissa kommuner, Östra Göinge, Gullspång, Bromölla och Älvkarleby är var femte ung man inskriven hos arbetsförmedlingen.

Det är 1 071 fler arbetslösa unga i februari 2025 jämfört med 2024. Men ökningen är större hos kvinnorna. Närmare 800 av de unga i ökningen är kvinnor – även om männen fortfarande är i majoritet i den stora bilden.

I gruppen 18-24 år är männen överrepresenterade när det gäller inskrivna på Arbetsförmedlingen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.