I 14 av 21 län var fler ungdomar mellan 18-24 år inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen i februari i år jämfört med samma månad förra året. Den bakomliggande faktorn enligt dem är den lågkonjunktur som just nu råder.
Tim, 20 år från Ljusne strax söder om Söderhamn i Gävleborgs län, har i princip varit arbetslös sedan han slutade gymnasiet.
– Jag hade ett jobb i tre veckor, sedan fick vi slut på jobb, berättar han.
Högst ungdomsarbetslöshet i landet
Gävleborgs län hade den högsta ungdomsarbetslösheten i landet enligt siffror från februari i år och Söderhamns kommun ligger på tredje plats i den dystra statistiken. Där är var sjätte person i åldrarna 18-24 år arbetslös.
– Det handlar om utbildningsbakgrund, de flesta saknar gymnasiekompetens eller slutbetyg, det handlar om hälsan och om konjunkturen och arbetsmarknaden i Söderhamn, säger Mohamed Chabchoub, chef på Arbetsförmedlingen i Gävleborg.
Lägst i Norrbotten
Medan ungdomsarbetslösheten i Gävleborgs län är högst i landet år efter år, finns den lägsta siffran i Norrbotten där bara 4,6 procent i gruppen 18-24 år var arbetslösa i februari i år. En stor förändring jämfört med 2008 då flera kommuner i Norrbotten hade de högsta siffrorna.
Något som också sticker ut i statistiken för riket är den ojämna könsfördelningen bland de de arbetslösa i åldersgruppen 18-24 år, där 61,4 procent är män.
– En skillnad mellan kvinnor och män är att kvinnor i högre utsträckning utbildar sig, säger Elvira Josefsson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.
”Nedstämda”
I Söderhamn arbetar kommunen med åtgärder som arbetsträning och praktik för att vända situationen som även påverkar de drabbade ungdomarnas livskvalitet.
– Många är nedstämda över sin situation, det är tufft att vara ung och inte ha ett jobb, säger Julia Nymark, arbetsmarknadskonsulent på Söderhamns kommun.
Ond cirkel
Tim Fredriksson får bo hemma hos sin mamma medan han söker jobb men beskriver sin situation som en ond cirkel, till exempel när det gäller att ta körkort, som skulle öka chanserna till ett jobb.
– Jag får inget jobb för att jag saknar körkort men har inte råd och behöver ett jobb för att få råd men då behöver jag körkortet för att få råd, säger han.
Varför ser siffrorna ut som de gör? Elvira Josefsson på Arbetsförmedlingen svarar i videon nedan.
Ungdomsarbetslöshet i länen
Högst:
- Gävleborgs län 12,0%
- Västmanlands län 11,2%
- Skåne län 10,5%
- Södermanlands län 10,4%
- Blekinge län 9,8%
Lägst:
- Norrbottens län 4,6%
- Gotlands län 6,0%
- Västerbottens län 6,0%
- Uppsala län 6,6%
- Jämtlands län 6,6%
Källa: Arbetsförmedlingen