SVT har undersökt dödstalen på äldreboenden mellan vecka 10 och 19 i år, och jämfört med samma period under de tre föregående åren. I Gävleborg har det totalt sett inte förändrats nämnvärt, men i Gävle kommun har det dock skett en tydlig ökning i år, och nedbrutet på enstaka äldreboenden så finns ett som sticker ut. Där dog 8 stycken under perioden i fjol jämfört med 17 i år.
Corona är en del av förklaringen, enligt sektorchef Magnus Höijer:
– Det är ett av våra största boenden och det innebär att vi har fler avlidna där totalt sett vanligtvis, och så är det även i år, och även där har vi nog påverkats av covid-19, säger han.
Har ni gjort vad allt ni kan för att förhindra coronaviruset från att ta sig in på boenden?
– Ja, vi har infört besöksförbud och jobbat mycket med våra chefer och medarbetare, sen tror jag och förväntar mig en nationell diskussion framöver om äldreomsorgens förutsättningar. Vi behöver lära oss av det här på många sätt, säger Magnus Höijer.
Så gjordes undersökningen:
SVT Nyheter har undersökt överdödligheten på Sveriges äldreboenden under coronapandemin, med hjälp av data från söktjänsten Ratsit. Vi har tittat på antalet avlidna som varit folkbokförda på äldreboenden från vecka 10 till vecka 19 i år och jämfört med ett genomsnitt från motsvarande period åren 2017-2019.
Vi fann en överdödlighet på närmare 30 procent på landets äldreboenden under perioden i år. För region Stockholm, som varit särskilt drabbat, var överdödligheten runt 100 procent. Andra regioner som sticker ut är Västmanland (62 procent överdödlighet), Östergötland (41 procent), Jämtland (39 procent) och Södermanland (37 procent).
Överdödligheten säger ingenting om hur många som har dött i covid -19, men den ger en indikation på var smittan har slagit hårt. Det finns också ett bortfall i vårt material, exempelvis kan människor som bor på äldreboenden vara skrivna på en tidigare hemadress.