I en intervju med TT förra helgen sa Thomas Lindén, avdelningschef för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården på Socialstyrelsen, att dödstalen på särskilda boenden inte är uppseendeväckande mycket högre än under en vanlig influensasäsong. Han tittar då på siffror för hela 2020 och jämför med tidigare år.
Men SVT:s kartläggning, där vi har tittat på tio av de mest intensiva coronaveckorna, visar en överdödlighet på 30 procent på Sveriges äldreboenden. Och när vi granskar Socialstyrelsens egna siffror för samma period stiger överdödlighet upp till 40 procent.
– Vi vet att en svår pandemi har dragit över oss och vi vet att vi inte har något vaccin som vi har vid vanliga influensaepidemier. Med tanke på det får man ändå se att vi med de åtgärder vi vidtagit till stor del har lyckats skydda de äldre. Men det tar ju inte bort det faktum att det är många som har dött, och varje dödsfall är ju förstås en tragedi för de som drabbas, säger Thomas Lindén till SVT Nyheter.
Våra nordiska grannländer ser inte alls samma överdödlighet – hör Thomas Lindén om Sveriges lärdomar i klippet ovan.
Fakta: Så gjorde vi granskningen
SVT Nyheter har undersökt överdödligheten på Sveriges äldreboenden under coronapandemin, med hjälp av data från söktjänsten Ratsit. Överdödligheten är ett mått på hur många fler som dör än snittet under en viss tidsperiod.
Vi har tittat på antalet avlidna som varit folkbokförda på äldreboenden från vecka 10 till vecka 19 i år och jämfört med ett genomsnitt från motsvarande period åren 2017-2019.
Vi fann en överdödlighet på närmare 30 procent på landets äldreboenden under perioden i år. För region Stockholm, som varit särskilt drabbat, var överdödligheten runt 100 procent. Andra regioner som sticker ut är Västmanland (62 procent överdödlighet), Östergötland (41 procent), Jämtland (39 procent) och Södermanland (37 procent).
Överdödligheten säger ingenting om hur många som har dött i covid -19, men den ger en indikation på var smittan har slagit hårt. Det finns också ett bortfall i vårt material, exempelvis kan människor som bor på äldreboenden vara skrivna på en tidigare hemadress.