Johan Herskind och Ida Rissanen på Norrbostämman i Näsviken

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förbereder sig Ida Rissanen, musiker från Delsbo, tillsammans med Johan Herskind inför deras spelning på Norrbostämman. ”Det märks att det finns ett intresse hos unga som tycker att det är kul” säger Ida. Foto: Madlyn Alabdullah/SVT

Allt fler yngre lockas till spelmansmusiken

Publicerad

Under söndagen avslutas spelmanstämmosäsongen i Hälsingland med Bjuråkersstämman. Den som tror att spelmansstämmor och folkmusik är något för väl mogna män och kvinnor tror fel. Allt fler yngre lockas av den traditionella musiken.

Hälsinglands spelmansstämmor är musikaliska evenemang där generationer möts, och de lockar både musiker och åhörare till timmar fyllda av rytmer som berättar historier från förr.

Växande entusiasm

Ida Rissanen och Johan Herskind tycker att spelmansstämmor är den bästa platsen för att spela, lyssna på eller dansa till folkmusik. Trots att många associerar det med äldre generationer, ser de nu en växande entusiasm bland unga för den traditionella musiken.

– Det är mycket regn idag, men det känns jättekul att vara och spela här, berättar Johan innan sitt uppträdande på Norrbostämman förra veckan.

Passion för musik

Båda två åker gärna på så många stämmor som möjligt för att uppleva den genuina folkmusiken i sin rätta miljö, träffa erfarna spelmän och entusiastiska unga musiker som delar deras passion för musik.

– Musik är för mig liv, jag har alltid spelat, sjungit och lyssnat på musik. Och att få vara i den här miljön är det bästa som finns, säger Ida.

Följ med när Ida och Johan förbereder sig inför spelningen på Norrbostämman och hör dem berätta mer om deras passion för det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.