Smittspridningen av covid-19 fortsätter i rekordfart i Gävleborg och antalet patienter på länets sjukhus har aldrig varit så hög under hela året. Belastningen på sjukvården är också mycket stor eftersom sjukfrånvaron i personalgrupperna är hög. Särskilt problematiskt är läget i Hälsingland och i synnerhet i Hudiksvall som blivit en så kallad hotspot.
Region Gävleborg har därför beslutat att höja beredskapsnivån från stabsläge till förstärkningsläge.
Minska spridningen
– Vi måste få ned smittspridningen och vädjar till alla som bor eller vistas i Gävleborg att följa de rekommendationer som finns. Det gäller framför allt att hålla avstånd till andra människor och i möjligaste mån undvika att vistas i miljöer där trängsel kan uppstå, säger Johan Kaarme, tf hälso- och sjukvårdsdirektör.
Åtgärder har vidtagits i form av en fördelning av patienter mellan de tre sjukhusen i Gävle, Hudiksvall och Bollnäs. Även vård som kan vänta kommer nu att behöva pausas och ytterligare personal flyttas mellan vårdenheter. Fler åtgärder planeras.
Allvarligt läge
På grund av det allvarliga läget har regionstyrelsens ordförande Eva Lindberg (S) också valt att sammankalla regionstyrelsens krisledningsnämnd under onsdagen.
– Jag vill att krisledningsnämnden ska träda i kraft och ha beredskap för att på kort varsel samlas och fatta sådana beslut som kan bli aktuella med anledning av den fortsatta händelseutvecklingen, men också för att delge nämndens ledamöter aktuella informationer, säger regionstyrelsens ordförande, Eva Lindberg (S).
Beredskapsnivåer
- Stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.
- Förstärkningsläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa funktioner.
- Katastrofläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.
Källa: Region Gävleborg