Socialförsäkringsministern är självkritisk. Ardalan Shekarabi (S) anser att regeringen delvis bär ansvar för de kraftiga svängningarna kring aktivitetsersättningen som drabbade många unga vuxna med en funktionsnedsättning.
– Kombinationen av en väldigt restriktiv lagstiftning och de signaler regeringen skickade om att minska sjuktalen ledde till att vi fick en mer restriktiv tolkning.
Regeringen har sedan dess ändrat sin styrning av Försäkringskassan. Men Ardalan Shekarabi vill nu också ändra lagstiftningen så att bedömningen av arbetsförmågan görs mot jobb som faktiskt finns i verkligheten (se faktarutan).
”Det är inte schysst”
De återkommande prövningarna av arbetsförmågan, som många unga vuxna mår dåligt av, kommer däremot att vara kvar. Systemet kritiseras av bland andra Svenska läkarföreningen för habiliteringsmedicin.
”Måste en nedsatt arbetsförmåga tydliggöras genom att sätta en person i en situation med överkrav och stress som kan leda till ytterligare sjukdom och livslång arbetsoförmåga?” skrev föreningen i ett brev till socialförsäkringsministern förra året.
Handläggaren Hans Strömstedt, som arbetar med aktivitetsersättning på Försäkringskassan, undrar samma sak.
– Ska en person inom daglig verksamhet ens behöva ha 30 sekunder ont i magen över om han eller hon ska kunna betala sin hyra? Det är inte schysst tycker jag, säger Hans Strömstedt.
Borde inte behöva gå igenom det
Personer som har fått rätt till daglig verksamhet borde inte behöva gå igenom den här processen så ofta som krävs idag, anser han.
– Det är inte samhällsekonomiskt och moraliskt försvarbart.
Är det rimligt att de här personerna ska behöva söka ersättning vartannat år? Hör Ardalan Shekarabis svar i videon ovan.
Lagändring: Jobben ska inte bara finnas i fantasin
Länge har arbetsförmågan hos personer med funktionsnedsättning bedömts mot hypotetiska jobb, alltså jobb som inte behöver finnas i verkligheten.
Det här har lett till kritik, bland annat från Försäkringskassan. I ett brev till Regeringen 2017 skrev myndigheten att de ville ändra reglerna så att det blev en ”rimligare bedömning”.
Det dröjde till hösten 2021 innan en utredning lade fram ett förslag till förändring: Personer med funktionsnedsättning ska inte längre bedömas mot alla tänkbara anpassade jobb – utan det ska vara jobb som faktiskt finns på arbetsmarknaden.
Förslaget i utredningen har nu varit ute på remiss och ett lagförslag förbereds just nu i regeringskansliet. Men systemet med de ständiga omprövningarna ska inte ändras, enligt det här förslaget.