14 mils resa för coronavaccin – 93-åriga Asta protesterar

Uppdaterad
Publicerad

Asta Norman kommer i år att fylla 94 år. Att ta covid-19-vaccinet skulle för henne innebära en resa på 14 mil tur och retur till Ljusdal för att få det – en resa som hon inte kommer att klara av enligt henne själv.

Asta är rörelsehindrad och har synproblem som försvårar möjligheten för henne att ta sig någonstans från hemmet i Hamra, sju mil sydväst om Ljusdal.

Hon står fast vid beslutet att antingen avstå helt från att ta vaccinet eller att få vaccinet hemma hos sig.

Coronaviruset i Gävleborg

– De måste begripa att jag är inne på det 94:e året, jag orkar inte, säger Asta Norman.

Nedkylning sätter stopp

En av anledningarna till att det i dag är svårt att genomföra vaccinering av covid-19 i hemmet är enligt Region Gävleborg att vaccinet måste vara nedkylt till -70 grader, berättar Region Gävleborgs vaccinsamordnare Tina Mansson Söderlund till SVT.

”Olika utmaningar i olika regioner”

Astas situation lyftes på Folkhälsomyndighetens presskonferens under torsdagen. Man påpekar att den stora utmaningen med vaccinets tillgänglighet är de särskilda kylkedjor som vaccinet kräver.

– Det är olika utmaningar i olika regioner, beroende på hur geografin ser ut. Men det är angeläget att försöka tillgodose att alla inom riskgrupper som är rekommenderade att vaccinera sig har möjlighet till det, säger Karin Tegmar Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

– Sjukvården ska vara anpassad efter olika människors behov. Det låter olyckligt om det är så att en äldre person inte ska kunna göra det av praktiska skäl, säger Iréne Nilsson Carlsson, Socialstyrelsen.

Hör Astas tankar och oro för att åka och ta covid-19-vaccinet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet