När SVT under förra veckan besöker Astrid Wall är hon förtvivlad. På soffbordet i vardagsrummet står en trave med obetalda räkningar och inkassokrav. Under SVT:s besök fungerar heller inte hennes telefon.
– Jag har försökt ringa den gode mannen, men hon svarar aldrig och nu kan jag inte ringa ut och ingen kan ringa in, säger hon.
”Sa att de skulle hjälpa”
I somras fick Astrid besök av tre personer, varav en skulle vara hennes gode man. Enligt tingsrättens protokoll ska allt ha skett enligt gängse rutiner. Den gode mannen godkändes efter genomgången vandelskontroll.
– De sa att de skulle hjälpa mig med mina räkningar, säger Astrid Wall.
När SVT är hemma hos Astrid kommer elen tillbaka – då har den varit frånkopplad i lite mer än ett dygn.
Vill inte uttala sig
SVT har sökt den gode mannen som svarar att hon inte kan uttala sig på grund av sekretess. Vi har även varit i kontakt med överförmyndarenheten som är tillsynsmyndighet över kommunens gode män, men myndigheten kan bara uttala sig i generella ordalag.
”Om man har synpunkter på en god man får man skicka in klagomål till oss på överförmyndarenheten, så hanterar vi det,” uppger myndigheten för SVT.
Vilka ansvar har en god man?
Ett godmanskap beslutas av tingsrätten. I tingsrättens beslut framgår vilka ansvarsområden som ingår i den gode mannens uppdrag gentemot huvudman. Det finns tre olika ansvarsområden:
1. Bevaka rätt: Detta innebär att den gode mannen företräder huvudmannen i juridiska och ekonomiska frågor, som att ansöka om bidrag, överklaga beslut och hantera kontakter med myndigheter.
2. Förvalta egendom: Här ingår att sköta huvudmannens privatekonomi, betala räkningar, hantera pensioner och andra inkomster samt förvalta tillgångar som värdepapper.
3. Sörja för person: Att sörja för person innebär att den gode mannen ska ta tillvara huvudmannens personliga intressen. Exempelvis hjälpa till i kontakter med sjukvård, omsorg och myndigheter.
I Astrid Walls fall framgår i protokoll från Hälsinglands tingsrätt att huvudmannens uppdrag omfattar samtliga tre ansvarsområden.
Källor: Sveriges Domstolar och Bjorn Lunden.