Totalt 80 till 100 anställda på förskolor i kommunen kommer i januari att varslas om uppsägning. Bakgrunden är alltså att det föds färre barn. År 2018 föddes 1 197 barn i Gävle. Förra året var den siffran bara 897 – en minskning med 25 procent inom loppet av fem år.
– Då måste man ta ansvar och anpassa organisationen därefter, säger Tomas Hartikainen.
Han betonar att personalminskningen inte innebär att personaltätheten påverkas – den kommer fortsatt att ligga på 5,3 barn per anställd.
Färre i arbetsför ålder men fler äldre
Samtidigt som kommunen nu gör sig av med personal så ser man paradoxalt nog en skriande brist på arbetskraft de kommande tio åren. Förklaringen ligger återigen i befolkningspyramidens sammansättning.
De senaste tio åren har antalet människor i arbetsför ålder ökat med 455 000 individer. Men de kommande tio åren beräknas den gruppen öka med endast 13 000 personer. Samtidigt fortsätter gruppen äldre – som inte arbetar – att öka kraftigt. Hur den ekonomiska ekvationen ska lösas är ett problem för mängder av kommuner runt om i landet.
– Tidigare har den här typen av svängningar möts med arbetskraftsinvandring. Det är nog det enda – tillsammans med teknisk utveckling – som jag kan se som svar på den här utmaningen, säger Tomas Hartikainen.
Exakt vilka förskolor som kommer att påverkas, och hur, är ännu inte beslutat.