Bild på avloppsvatten i en bäck

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För andra gången i år har stora mängder bajsvatten runnit ut i naturen vid en pumpstation i Norrbro i Sandvikens kommun. Foto: Arvid Jansson/SVT

Boende i Norrbro tvingas ansluta till kommunalt avloppsnät som läcker bajsvatten

Uppdaterad
Publicerad

27 hushåll i Norrbro i Sandvikens kommun tvingas ansluta till det kommunala vatten-och avloppsnätet, trots att de har fungerande brunnar vid sina fastigheter.

Beslutet har skapat stor debatt då samma kommunala avloppsnät vid flera tillfällen har läckt ut bajsvatten i byn.

Avloppsnätet som passerar Norrbro löper från Kungsbergets skidanläggning till Järbo reningsverk och är hårt ansatt under semesterperioder. Vid upprepade tillfällen har det blivit stopp i pumpstationer och stora mängder bajsvatten har pumpats ut i naturen.

Tidigare i veckan var det dags igen. Skadan upptäcktes av boende i Norrbro, då stanken av avlopp spred sig över byn.

– Pumparna klarar inte av det, det är för hög belastning. Det här är rent avloppsvatten. Skit helt enkelt, säger Norrbrobon Ingemar Frohm.

27 hushåll tvångsansluts till VA-nätet

Boende i Norrbro har i över ett decennium kämpat för att inte anslutas till det kommunala VA-nätet, då flera har fungerande brunnar vid sina fastigheter. Kommunfullmäktige i Sandviken har nu beslutat att tvångsansluta 27 fastigheter.

Anledningen är att Norrbro ligger vid en ås med stor genomströmning. I anslutning till åsen finns en vattentäkt som försörjer Järbo med grundvatten.

Kommunens ansvar

Kommunen har ett ansvar, enligt Lagen om allmänna vattentjänster, att trygga vattenförsörjningen och avloppshanteringen. Med tanke på att brunnarna i byn dessutom är gamla anser kommunen att de måste agera.

– Det är ett för stort ansvar att lägga på en enskild individ att ansvara för att grundvattnet inte kontamineras, säger Yvonne Andersson, Samhällsbyggnadschef Västra Gästrikland.

– Vi har kämpat emot det här i flera år. De menar att om de har ansvaret så ska de se till att det fungerar. Det visar ju sig att det inte alls fungerar. Släpper de på 27 fastigheter till blir det ju ännu mer stopp i rören, säger Ingemar Frohm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.