En brygga i en sjö, Långmyrsjön, nedanför ett berg, Gruvberget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Boende i närområden fruktar att bland annat Långmyrsjön kan bli förorenad om en gruvverksamhet startar i området. Foto: Lari Honkanen/SVT

Nu ska striden om gruvbrytning i Bricka avgöras

Publicerad

Nu är den kontroversiella och långdragna striden om rätten att anlägga en vanadingruva i byn Bricka i Hudiksvalls kommun på väg att avgöras. Den här veckan tas frågan upp i Mark- och miljööverdomstolen.

Hösten 2022 beslutade mark- och miljödomstolen att ge tillstånd till företaget Svenska Vanadin AB att bedriva gruvbrytning av vanadin i byn Bricka i Hudiksvalls kommun.

Men Länsstyrelsen i Gävleborg, Hudiksvalls kommun och sakägarna – de boende som berörs direkt av en eventuell gruvbrytning – överklagade beslutet.

Brickagruvan

De menar att det underlag som bolaget presenterat som miljökonsekvensbeskrivning både är undermåligt och utgör ett tillräckligt skäl för att neka bolaget rätten att starta en gruva. Detta i enlighet med försiktighetsprincipen.

Bricka i ett större geopolitiskt spel

Vanadin ingår i EU:s lista över kritiska råvaror. Det är strategiskt viktiga mineral och metaller vars utvinning man gärna ser inom Europa, för att minska beroende av import från länder som Ryssland och Kina. I dagsläget bryts inte vanadin i Europa.

Rättegången börjar under torsdagen den här veckan och pågår fram till onsdag nästa vecka. Domstolsförhandlingarna hålls i Kulturhuset Glada Hudik i Hudiksvall för att berörda ska ha en möjlighet att vara med.

Se drönarbilder över det tänkta gruvområdet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brickagruvan

Mer i ämnet