Foto: Privat/Thomas Montgomery/TT

Chatt: Hundpsykologen Vera Nyström svarade på frågor om hundar

Uppdaterad
Publicerad

Många Gävleborgare har skaffat hund de senaste åren. Hundpsykologen Vera Nyström svarade under torsdagseftermiddagen på frågor om hundar och vad du ska tänka på om du funderar på att skaffa hund.

Fler hundar i länet under pandemin – ställ din fråga till hundpsykologen Vera Nyström

Sofia • Hur får jag min hund att sluta att skälla på grannens katt?

Det beror på vilken ras/hund och vad som händer. Men ett sätt är att träna motbetingning det går ut på att ändra känslan hos hunden när den ser katten. Sök på motbetingning,

Pinnat inlägg

Då stänger vi chatten för den här gången.
Har du inte fått svar på din fråga? Kolla i chatten där kan svaret finnas längre ner eftersom någon annan ställt samma eller liknande fråga
Tack för intresset!

Anders • Min hund morrar och biter när jag försöker ta matskålen. Hur ska jag få bort det beteendet?

Det är ett naturligt beteende och ingenting aggressivt. Sluta att försöka ta matskålen/mat/ben, pilla inte i maten. Hunden tycker att du är konstig och kan pga det här utveckla ett problematiskt resursförsvar.

Det kommer att försvinna av sig själv, gör ingen stor sak av det hela.

Kjell • Vår valp 3 månader biter på möbler bordsben och annat! Hjälp !!

Ge valpen alternativ att tugga/bita på, avgränsa utrymmen, sätt upp regler. Varför biter hunden? Munnen kliar: ex. en blöt handduk som varit i frysen (skönt för munnen)

Dina händer? Regel: leken upphör så fort hunden biter i dina händer OCH leken fortsätter när hunden slutar.

Valprycket på kvällen (attackerar allt)? Snuffelmatta, kvällsmål utomhus med lite sök

Skräm inte hunden med att skrika högt eller gå upp i energi och butta bort valpen. Hunden tappar förtroendet för dig.

Maria • Hej, önskar tips då vi har problem att lämna vår 9 månaders hund ensam. Har gjort träningen stegvis och sakta med vet inte nästa steg då hunden blir väldigt stressad när vi provat att gå utanför huset. Det går bra att han vistats i ett rum där vi sätter upp kompostgaller och vi är i annat rum eller uppe på övervåningen. Då kan han vara själv, slappna av och somna. Vi har försökt att i ett nästa steg gå ut men då börjar han skälla och blir jättestressad om vi går utanför dörren. Vad kan vi göra för att hjälpa honom?

Ibland får man börja om från början. Fortsätt att begränsa utrymmet för hunden, har ni möjlighet så ha dörren öppen och ni är strax utanför men hunden kan se er, sen inte se er men höra er. Se alltid till att hunden är mätt, rastad, trött efter promenad och lek/träning. Och har något läckert att mumsa på.

Helena • Hej!
Kan du tipsa om några hundraser som inte kräver så mycket arbete, men som ändå vill hänga med på lite äventyr. Har varierat arbete som gör att jag inte kan lägga lika mycket tid med en hund varje dag. Är gärna ute i skog och mark, promenerar långt och vill ha en hund som "kan hänga med".

Bostonterriern gillar både soffan och skogen, Coockerpoo är en flexibelhund.

Fredrika • Min valp (11 veckor) vill helt plötsligt inte gå på promenader längre utan när han kissat och bajsat är det tvärbroms och han vill bara hem. Hur ska jag bäst hantera det?

Tvinga aldrig valpen att stanna/gå vidare men ta gärna med någonting roligt och gott på promenaderna, förekom innan beteendet börjar med lek. Promenera någon annanstans, jag vet inte hur ni bor men gå någonstans "oväntat".

Lena • Hej! Min hund är så snäll, och kärleks full. Men han har mer och mer (utan att något hänt) blivit rädd för människor. Eller han beter sig som att han är rädd, då han skäller (aggressivt) mot okända personer, hundar och barn.
Vi bor vid en skola så barn springer omkring och skriker och där kan jag förstå varför han beter sig som han gör. Han har aldrig bitit någon. Han visar tänderna och hugger i luften och backar, hoppar fram, backar.
Alla som kommer hem till oss blir han snabbt vän med och myser, leker han med.
Varför? Och vad kan jag göra?
(Det går inte att undvika skolan, vi delar port)

Hej, det låter som stress och att han behöver en paus från promenaderna i området. Om ni kan åka/ta er någon annanstans så rekommenderar jag det. Samt att besöka veterinären för en smärtundersökning.

Promenera också på andra tider, tidiga morgnar till exempel då det är lugnare. Det tar 72 timmar innan stresshormonerna lämnar kroppen.

Olle • Bör jag borsta tänderna på vår valp ?

Absolut, börja "nu" och gör det mjukt och utan tvång.

Maj • Hej. Jag tog en omplaceringshund i somras. Hon var då 1,5 år och kom från en bra uppfödare men hunden är så otroligt rädd när vi är ute på promenad. Cyklar, människor ja allt som rör på sig. Det har t.o.m. hänt att hon slitit sig ur selen trots att den sitter tajt. Jag är hundvan men denna hund är vet jag inte hur jag ska hantera och jobba bort det. Hemma är hon ljuvlig. Det är bara på landet hon är lugn. I stan är hon skräckslagen.

När det är en omplaceringshund så är det inte alltid vi vet "allting" om hundens erfarenheter. Börja med att undvika promenader där det händer mycket, promenera i lugna områden. Skapa avstånd till mötande/kommande cyklar etc. och träna sen motbetingning. Ta hjälp av en certifierad hundinstruktör/hundpsykolog.

Tiggaren • Har en labrador som gärna tigger vid både spisen och matbordet. Jag säger ifrån och ser till att han går till sin plats, men han är mer envis än jag. Har du tips på hur vi får stopp på tiggeriet?

Att tigga är ett inlärt beteende, Det finns fler alternativ, bland annat att träna hunden att vara på en annan plats när man äter helst ett eget rum om det blir för jobbigt för hunden (rekommenderas INTE om det är en valp), ge hunden mat samtidigt som man själv äter, träna hunden att vara på en annan plats när ni äter men i närheten (filtträning). Var konsekvent och ge aldrig mat vid bordet.

 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.