Fyra personer misstänks för att ha begått 36 brott mot äldre i Sverige under 2017. Nu har två av dem gripits i Hudiksvall. Foto: TT

Två av fyra misstänkta för flertal åldringsbrott gripna i Hudiksvall

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer har pekats ut som misstänkta för åldringsbrott över hela landet under 2017. Flera av brotten begicks i Gävleborg. Inte ens åklagaren Christer Sammens trodde att de skulle komma till häktningsförhandlingen i januari i år, men nu har två av dem gripits av polis.

– Det finns ingen chans i världen att de dyker upp och det är inte min förhoppning heller, men blir de häktade i sin utevaro kan vi utfärda en europeisk arresteringsorder och efterlysa dem, sa Christer Sammens, kammaråklagare, i en intervju med SVT Gävleborg i mitten av januari.

Och så blev det. Sedan dess har de fyra personerna, som är rumänska medborgare, hållit sig undan. Men under onsdagen gick två av dem in till polisstationen i Hudiksvall och anmälde sig själva.

– Jag kan tro att det är rätt jobbigt att vara efterlyst i Europa. Det skulle jag gissa är anledningen till att de kom in självmant, säger åklagare Christer Sammens på torsdagskvällen.

Bryter sig in hos gamla

Det är två kvinnor och två män som är misstänkta. Tillvägagångssättet vid brotten har ofta varit ofta att kvinnorna knackar på hos äldre personer för att be om ett glas vatten. Sedan tar det sig in i bostaden och stjäl pengar och smycken.

I Gävle blev en 86-årig kvinna av med 15 guldringar, i Edsbyn försvann smycken till ett värde av 60 000 kronor och i Skillingaryd blev en 101-årig kvinna av med guldarmband.

Sammanlagt är det 36 äldre personer som har blivit utsatta för brott.

– Det är en man och en kvinna som har gripits i dag. Nu ska det bli häktningsförhandling mot dem. Var de andra är vet vi inte nu, säger Christer Sammens.

Långvariga fängelsestraff

I januari konstaterade åklagare Christer Sammens att utredningen hade kommit så långt att åtal snart skulle kunna komma att väckas. Påföljden till brott i den här kalibern är långvariga fängelsestraff och utvisning, sa han också.

– Förr eller senare vet jag att vi får tag i dem. Det har jag aldrig varit orolig för. Det som överraskar här är att de kom in självmant, säger Christer Sammens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.