Man vid äng

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sprängört är mycket giftig. Men hur rädd ska man vara för den? Ekologen Peter Ståhl svarar på några frågor i klippet. Foto: SVT /Jan-Peter Eriksson

Den giftiga växten sprängört

Publicerad

Hur ängslig ska man vara om man stöter på sprängört? Hur farlig är den för djur? Borde man bekämpa den? Vi ställde några frågor till ekologen Peter Ståhl.

– Man ska respekt för den och veta att den är giftig, men det är bara om man äter den som man blir förgiftad, berättar Peter Ståhl

Vissa besläktade arter som hundkäx och kirskål kan också vara lätta att blanda ihop med sprängört så Peter Ståhl rekommenderar att den som är osäker läser på:

– Jag tycker inte man ska vara rädd för naturen överhuvudtaget men det är bra om man vet vad man gör. På samma sätt som man inte ska äta okända svampar ska man inte heller äta okända växter.

I klippet svarar Peter Ståhl på några frågor om sprängörten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.