Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Söderhamns kommun har satt upp avspärrningsband och varnar för att den mycket giftiga växten sprängört finns vid badplatsen vid Färssjön. Men så länge växten får stå kvar är den inte farlig och kommunen låter därför badplatsen vara öppen. Foto: Jan-Peter Eriksson / SVT

Här växer giftig sprängört vid badplatsen – men inte farligt att bada

Publicerad

Söderhamns kommun har gått ut och varnat för att det växer sprängört vid den kommunala badplatsen vid Färssjön. Men så länge man låter den mycket giftiga örten stå kvar och inte äter av den är det ingen fara att bada enligt Söderhamns kommun.

– De är ju så extremt giftiga om man får dem i sig, säger Catarina Filipovic som är tillförordnad enhetschef för sport och fritid på Söderhamns kommun.

Cicuta virosa – eller sprängört – beskrivs av giftinformationscentralen som mycket giftig. Framförallt roten innehåller giftet cicutoxin och att äta av den kan innebära livsfara. Även små mängder kan ge allvarlig förgiftning.

Låt den stå

Men enligt Catarina Filipovic är det ofarligt att bada på platsen:

– Det sprids inte på den vägen utan det är när man plockar upp dem och äter dem som de är farliga.

Det är inte helt enkelt att särskilja sprängört från andra flockblommiga växter som till exempel hundkex så Catarina Filipovic uppmanar den som är det minsta osäker att låta växten stå kvar och inte plocka den.

När SVT Gävleborg besöker badplatsen är den helt tom på folk. Men Catarina Filipovic tror inte det beror på sprängörten.

– Nej, jag tror inte det. Vi har haft problem med sprängört här tidigare på badplatsen och då badade man så jag tror mer det beror på vädret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.