Sprängörten är en av Sveriges absolut giftigaste växter. Cicuta Virosa, som den heter på latin, växer i blöt mark och förekommer ofta i myrkanter.
Nu misstänker djurägare i Hälsingland att den kan ha orsakat döden för två kor och en häst under sommaren. Och Gävleborgs Botaniska Sällskap kan konstatera att förekomsten av sprängört har ökat. De hittade växten i 57 procent av inventerade områden.
Förlamar andningen
– På 1800-talet år sedan betecknades örten som sällsynt i Gävletrakten, men nu räknar vi den som vanlig, säger Peter Ståhl på Gävleborgs Botaniska Sällskap.
Sprängörten, och då speciellt roten, innehåller giftet cicutoxin. Förtäring kan innebära livsfara, och även små mängder kan ge allvarlig förgiftning. Dödsfall har inträffat vid förväxling med ätliga rötter ur samma familj, som till exempel hundkäx.
Roten och nedre delen av stjälken är ihålig med luftfickor och innehåller en gulaktig, oljig växtsaft. Råkar man få i sig sprängört kommer symptomen plötsligt, inom en halvtimme, med kraftig salivavsöndring, magsmärtor, kräkningar, diarré, ihållande kramper, medvetslöshet och slutligen andningsförlamning.