Petter Norman är teknikintresserad. Han hade solceller till villan sedan tidigare.
Inför att effektavgifterna skulle införas läste han på.
– Jag trodde att jag skulle kunna anpassa vår användning utan att det skulle bli dyrare. Men det var svårare än jag trodde, säger Petter Norman.
En tusenlapp dyrare
Han och hans sambo jobbar heltid, dagtid, båda två. Och de har två små barn.
– De första månaderna med effektavgifter har vår faktura blivit omkring 1000 kronor dyrare i månaden, säger han.
– Det handlar ju om att inte köra saker samtidigt. Ska man klara det behöver man antingen vara hemma på dagarna eller uppe på nätterna. Det går inte.
Ellevio: ”kunderna får göra en avvägning”
David Bjurhall är prischef på Ellevio.
– Jag har förståelse för att våra kunder måste kunna fortsätta leva sina liv. Där får man göra en avvägning. Om man tycker det är värt det, att förskjuta sin elanvändning och få en lägre kostnad från oss, eller om man tycker att det inskränker för mycket på ens liv, säger David Bjurhall.
Syftet med Ellevios förändring är att effektivisera elnätet. Enligt prognoser kommer elanvändningen fördubblas till 2045. Men ska elnätens kapacitet fördubblas kommer det bli väldigt dyrt. En kostnad som i slutänden kommer landa på elnätskonsumenterna.
– Effektavgifterna är ett incitament att få konsumenterna att sprida ut sin användning. Så att vi inte behöver bygga ut elnäten mer än nödvändigt, säger David Bjurhall.
”Alla måste bidra”
Det är ett argument som Petter Norman håller med om.
– Vi måste alla bidra. Och med ett batteri kan jag fortsätta leva som vanligt, och ändå bidra. Det känns skönt, säger Petter Norman.