Anna Gunnarsson masserar ett par fötter med rosa handskar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Anna Gunnarsson känner sig orättvist behandlad av Epassi, som har uteslutit hennes massagesalong ur nätverket. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Annas salong i Sandviken utslängd från friskvårdsportal: ”Orättvist”

Uppdaterad
Publicerad

Mängder av massagesalonger har stängts ute från friskvårdsportalen Epassis nätverk efter avslöjande om misstänkta fusk. Anna Gunnarsson förlorar just nu en stor kundbas.

– Det känns orättvist, vi har inte fått någon rimlig förklaring, säger hon.

I över 20 år har Anna Gunnarsson erbjudit massage och skönhetsbehandlingar i Sandviken.

Hon hävdar bestämt att hon aldrig har fuskat med kundernas friskvårdsersättningar. Ändå är hon sedan 3 mars i år utestängd från portalen Epassi som anställda inom exempelvis Region Gävleborg och kommunerna i Gävle och Sandviken måste använda för att nyttja sina friskvårdspengar.

Gick att köpa sex

Annas salong, liksom många andras, verkar ha drabbats av en massavstängning efter Sveriges Radios avslöjande om att det genom Epassi gått att fuska med ersättningen och även köpa sex för friskvårdspengar.

– Vi fick ett massmejl utan förvarning, säger Anna Gunnarsson.

I mejlet från Epassi står att alla thaimassagesalonger tillfälligt har inaktiverats från nätverket i väntan på granskning. Någon thaimassage erbjuder dock inte Anna Gunnarsson.

Känner sig misstänkliggjord

Anna Gunnarsson är kritisk till att oskyldiga företagare drabbas. Blir hon inte insläppt i nätverket igen kan det få stora konsekvenser för verksamheten i centrala Sandviken.

– Jag känner mig både diskriminerad och misstänkliggjord, säger hon.

SVT har sökt Epassi för en intervju om Anna Gunnarssons situation, men utan framgång.

I början av mars skrev Epassi följande i ett pressmeddelande:

”Friskvårdsbidraget är en viktig förmån för att främja hälsa och välmående i arbetslivet. Tyvärr finns ett utbrett samhällsproblem där individer och leverantörer felaktigt eller olagligt nyttjar sitt friskvårdsbidrag till icke godkända friskvårdsaktiviteter där till och med sexköp förekommer. Epassi vidtar därför nu ytterligare åtgärder och meddelar att man kommer att påbörja en tillfällig inaktivering av thaimassagesalonger i leverantörsnätverket.”

Vidare skriver företaget: ”En utredning genomförs för att identifiera ytterligare nödvändiga åtgärder framåt.”

Pernilla Agelmark intervjuas på gata i Sandviken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pernilla Agelmark jobbar inom barnomsorgen i kommunen och använder friskvårdspengen till massage. Men när salongen hon känner sig trygg med inte längre är med i Epassi har hon inte möjlighet att använda friskvårdspengen till massage. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.