Annika Östberg är väldigt bekymrad över sin ekonomi. Foto: Barbro Sellin/SVT

Ser med oro på sin ålderdom – ”Det är inte omöjligt att jag får bo på gatan”

Uppdaterad
Publicerad

Annika Östberg saknar full garantipension. Nu ser hon oroligt på ålderdomen: ”Det är inte omöjligt att jag får bo på gatan”, berättar hon.

I januari i år så fyllde Annika Östberg 65 år. Hon fick då en väldigt låg pension.

– Man måste ha bott i Sverige mer än 40 år för att få garantipension. Så jag får 1/40-del för varje år som jag varit i Sverige efter 16 års ålder. Vilket blir 1 900 kronor i månaden, berättar Annika Östberg.

Tuff framtid

Annikas ”vänbo” Tomas arbetar och tack vare honom kan Annika bo kvar i huset. Hon är bekymrad för hur det ska gå med ekonomin när hon inte kan föreläsa längre.

Tomas och Annika lärde känna varandra på Basta arbetskooperativ i Nykvarn. Annika var där de sista 14 månaderna på sitt straff.

– Det finns ju många äldre människor på gatan så det är inte alls omöjligt. Det kanske låter dramatiskt men faktum är att jag har inte inkomsten att försörja mig själv helt enkelt, säger Annika Östberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.