Under starten av pandemin 2020 väcktes en tanke hos Kismah Kamara, elevcoach vid Lilla Sätraskolan i Gävle. Snart var det sommarlov och det fanns inget för barnen i Sätra att göra om dagarna. Han drog därför igång spontanfotboll för den som ville.
– Det var många som anmälde sig som ville vara här, och varje vecka utökade vi. Det slutade med att vi är runt 40 stycken. Jag började söka lite kontakter med Gavle fastigheter om de kunde tänka sig att sponsra med skor och material. De sa att självklart ville de vara med, för om barnen har något att göra så kommer det att minska skadegörelsen.
”Betyder otroligt mycket för dem”
Då gensvaret var stort tänkte Kismah Kamara att det vore roligt om ungdomarna också fick ett sammanhang och tillhöra en serie. De klev därför in i IK Sätra och i seriesystemet, som sedan tidigare inte hade några lag för pojkar födda -10 och -09.
– Det här betyder otroligt mycket för dem, att träffa nya vänner som är jämnåriga, istället för att vara ute och stöka till det. Vi jobbar också mycket på hur man är en medmänniska, att man inte ska vara självisk utan att man ska tänka på att man representerar en stadsdel och även en klubb.
Ingen kontakt med kommunen
Kismah Kamara upplever att han har fått mycket stöd av Gavle fastigheter, IK Sätra och från skolan. De har däremot inte haft någon kontakt med Gävle kommun, och han tycker att kommunen borde hjälpa till med den ekonomiska delen för spelarna.
– Om man har fyra barn och sedan behöver betala avgift på runt tusen kronor, det är inte alla som har råd. Då hamnar de utanför. Kommunen måste bli bättre på att gå in och stötta de som inte har råd. Då kommer vi minska problemet på gatan. Det här ska inte bara vara här och nu, utan långsiktigt.
Hör Kismah Kamara om vad som krävs för att engagera unga i föreningslivet, och se barnen själva berätta om lagets betydelse i videon.