Översvämningar i Vallsta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En för många okänd inristning i norra Vallsta visar hur högt vattnet steg rekordåret 1846. Och orten fortsatte att drabbas flera gånger under 1900-talet. Foto: SVT/Margit Olsson

Dolda inristningen visar – då steg älven vid Vallsta med 6 meter

Publicerad

Vallsta pekas ut som den tätort som skulle drabbas hårdast i hela Sverige vid en översvämning. Enligt MSB skulle nästan halva Vallsta hamna under ytan vid ett 100-årsregn. Men kanske har det redan hänt och värre än så, visar en inristning från 1846.

Älven Ljusnan rinner tätt förbi Vallsta i Bollnäs kommun. I dag ligger vattnet på tryggt avstånd till marknivån. Men så har det inte alltid varit, tvärtom.

SVT Gävleborg har kartlagt översvämningarna i Vallsta som varit mer regel än undantag, särskilt i början av 1900-talet. Då i samband med vårfloder och marken stod många gånger under vatten. På några gamla arkiv-bilder kan vi se hur människor fick ro för att komma från sina hus. På andra bilder ser de ut att ha varit fast.

Vattennivån steg med sex meter

Vi har kunnat spåra översvämningar ända tillbaka till 1846. På en sten mitt ute bland högt gräs en bit ifrån älven, finns årtalet inristad. Uppgifter hos Riksantikvarieämbetet säger att inristningen markerar när vattennivån steg med sex meter från den dåvarande normalnivån.

Jans farfars farfars far gjorde inristningen: ”Fascinerande”

Vi träffar Jan Jonsson. Det var hans farfars farfars far som gjorde inristningen. Han bodde på en gård bara några 100 meter från stenen. Första gången Jan Jonsson såg stenen var när hans pappa tog med honom, när en journalist från Ljusnan ville skriva en artikel om inristningen på 60-talet.

– Det är fascinerande och känns speciellt att det är en förfader till mig som varit här och ristat in det, säger Jan Jonsson och fortsätter:

– Det måste ha varit exceptionellt. De hade många lador längs med älven och de måste ha legat under vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.