Kvinna står framför Gävle sjukhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man kanske inte inser att man blir trött och slut och att man gör misstag av den anledningen.” – Hör Vårdförbundets Anna Bergström om övertidstimmarna. Foto: Stefan Larsson/SVT

Efter 11 522 övertidstimmar – Vårdförbundet anmäler Region Gävleborg till Arbetsmiljöverket

Uppdaterad
Publicerad

Över åtta 40-timmarsveckor i övertid – det hade en anställd på akuten i Gävle förra året. Nu tar Vårdförbundet krafttag mot övertiden bland vårdanställda och anmäler Region Gävleborg till Arbetsmiljöverket.

11 anställda på hjärtintensiven och 28 anställda på akuten och ambulansen hade totalt över 11 500 timmar övertid under 2022. Mest övertid hade en anställd på akutmottagningen i Gävle, som hade 336 timmar övertid, motsvarande över åtta veckor.

”Kan påverka patientsäkerheten”

Trots att Vårdförbundet upplever att regionen arbetar med övertiden bland sina anställda och att den minskar, så är det inte nog. Nu väljer de att anmäla Region Gävleborg till Arbetsmiljöverket, som ska avgöra om regionen haft rätt att tillåta anställda jobba mer än 200 timmar i övertid förra året, vilket är laggränsen.

Vårdförbundets Anna Bergström tror att övertiden kan påverka patientsäkerheten.

– Man kanske inte inser att man blir trött och slut och att man gör misstag av den anledningen, säger hon.

Nu kan Region Gävleborg tvingas betala vite, om Arbetsmiljöverket kommer fram till att regionen inte haft särskilda skäl till att låta anställda jobba över mer än 200 timmar förra året. Arbetsmiljöverkets beslut ska också vara vägledande inför framtiden, menar Vårdförbundet.

SVT Gävleborg har sökt ansvariga på Region Gävleborg, men ingen vill ge en kommentar.

Arbetstidslagen (allmän övertid)

När det finns särskilt behov av ökad arbetstid, får övertid tas ut med högst 48 timmar per arbetstagare under en tid av fyra veckor eller 50 timmar under en kalendermånad, dock med högst 200 timmar under ett kalenderår (allmän övertid).

Källa: Riksdagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.