Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Museichef Robert Sjöö kan efter sju års väntan äntligen visa upp det nya Järnvägsmuseet i Gävle. Foto: Mikael Johansson/SVT

Efter sju års väntan – nu öppnar Järnvägsmuseet

Publicerad

Sju år har det tagit, med många förseningar och problem på vägen, men i dag lördag slår Järnvägsmuseet upp sin portar för besökare.

– Det har tagit på mitt tålamod, säger museichefen Robert Sjöö när han visar runt i de nyrenoverade lokalerna.

Byråkratiskt krångel

Bland annat har byråkratiskt krångel i samband med att själva verksamheten flyttats från Trafikverket till Statens maritima museer bidragit till förseningen, sedan blev det regeringskris och därefter tog det tid innan riksdagen fattade beslut om pengar.

83 miljoner blev riksdagens beslut och inom den budgeten har ombyggnaden hamnat.

– Det är bara för fastigheten. Sedan har vi också lagt ner ett antal miljoner på den nya utställningen samt renovering av vissa vagnar och fordon, berättar Robert Sjöö.

Det är Trafikverket som äger lokalerna. Museet är hyresgäster. Kostnaderna för renoveringen kommer att debiteras på hyran.

I videon får du följa med in i de nya lokalerna och få en glimt av utställningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.