En kvinnlig sjukvårdare med limegrön tröja går i en korridor med text på väggen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har meddelarfrihet!” – säger specialistundersköterskan ”Göran” om det nyhetsbrev som skickades ut till anställda inom vuxenpsykiatrin efter SVT Gävleborgs publiceringar. Genrebild. Foto: TT, SVT Grafik

Efter publiceringar om nedlagd psykiatriavdelning i Hudiksvall – ”hotfullt” nyhetsbrev till anställda

Uppdaterad
Publicerad

SVT Gävleborg har pratat med anonyma medarbetare inom vuxenpsykiatrin i samband med nedläggningen av en avdelning i Hudiksvall. Efter publiceringen har ledningen inom psykiatrin skickat ut ett nyhetsbrev som flera medarbetare upplever som hotfullt.

Efter nedläggningen har psykospatienter flyttat in på den allmänpsykiatriska avdelningen. Flera medarbetare inom den slutna vuxenpsykiatrin, som SVT Gävleborg har varit i kontakt med, är kritiska till att blanda patientgrupper. De menar att det är skadligt för de inlagda.

Nyhetsbrev upplevs hotfullt

Kort efter SVT Gävleborgs publiceringar skickar ledningen inom vuxenpsykiatrin ut ett nyhetsbrev till samtliga anställda med rubriken ”Politisk storm och mediadrev”. SVT Gävleborgs publiceringar finns länkade i utskicket.

Meddelarfrihet i region gävleborg

I nyhetsbrevet står bland annat följande:

”Nu har det har kommit signaler från medarbetare och patienter som kopplas till motståndet till förändringen. De stigmatiserade uttryck som riktas mot patienterna har vi nolltolerans emot. Det riskerar patientsäkerheten och en dålig arbetsmiljö samtidigt som sjukfrånvaron är hög. Det finns också ”kärnarbetetare på plats” som kämpar och tar ansvar. Dessa önskar vi att stötta och därför behöver vi hjälpas åt.”

– Man har meddelarfrihet och så läggs det här ut. Det känns som ett hot. Att man inte får prata med media. Det känns lite obehagligt. Det finns inget motstånd mot förändring, utan bara ett motstånd mot en dålig situation för våra patienter. Att ”ta ansvar” för mig innebär att säga ifrån när patienterna lider, säger en anställd på avdelningen.

Ledningens svar

Enligt verksamhetschefen Anna Sundqvist syftade nyhetsbrevet inte till SVT Gävleborgs publiceringar. Motståndet har observerats på avdelningen i mötet med patienter och medarbetare, menar hon.

– Det har att göra med tendenser som vi har sett i jobbet. Det har ingenting att göra med att vissa har pratat med media.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Meddelarfrihet i region gävleborg

Mer i ämnet