Så sent som i april förra året riktade justitiekanslern, JK, allvarlig kritik mot Region Gävleborg efter att en chef ifrågasatt SVT Gävleborgs reporter i samband med att han gjorde en intervju på Hudiksvalls sjukhus.
Chefen ville veta vad reportern hade ställt för frågor till sjuksköterskorna som medverkade i intervjun och ville se det filmade materialet innan det skulle sändas.
JK konstaterade att chefen agerat på ett sätt som står i strid med grunderna för yttrandefrihetsgrundlagens förbud mot hindrande åtgärder och efterforskning av källor.
Nytt övertramp av ledningen i Hudiksvall
I samband med beslutet bad dåvarande hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Kaarme om ursäkt och bedyrade att alla anställda inom regionen har rätt att prata med media utan att ”chefer ska blanda sig i vad det handlar om”. Han skrev att han vid återkommande tillfällen diskuterat betydelsen av yttrandefrihet och meddelarfrihet på chefsmöten och ledardagar inom regionen.
Nu knappt ett år senare har chefer på Hudiksvalls sjukhus gjort ett nytt grovt övertramp mot personalens grundlagsskyddade rättigheter. En viktig del i det som kallas för meddelarskyddet är att en person som pratar med media inte ska utsättas för repressalier av arbetsgivaren.
Straffar personalen som pratat med media
Att en chef i ett nyhetsbrev som skickas ut till hela vuxenpsykiatrin inom Region Gävleborg kommenterar sina medarbetares medverkan i media med ord som ”motstånd” och ”stigmatiserande uttryck” är ett sätt att straffa de personer som valt att prata med media. Det är emot lagen om meddelarskydd och de anställda som har pratat med oss upplever det som ett hot.
Ledningen inom regionen måste genast utbilda cheferna om medarbetarnas grundlagsskyddade rättigheter. Annars kommer medarbetare att skrämmas till tystnad – och det är ett hot mot demokratin. Myndigheter måste vara öppna och tåla både insyn, granskning och att personal kritiserar dem i media, det är en av grundstenarna i det demokratiska samhället.