Gender reveal party i Hudiksvall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i videon hur Emelie Holmbergs gender reveal gick till. Foto: PRIVAT

Emilie hoppade på trenden – barnets kön avslöjades i en dans

Publicerad

Gender reveal är ett firande där det ofödda barnets kön avslöjas. Det är något som blivit populärt de senaste åren. Vi har träffat Emilie Holmberg i Hudiksvall som genom ett gender reveal party fick veta vilket kön det var på barnet i hennes mage.

Gender reveals är en relativt ny trend här i Sverige. Det hela går ut på att de blivande föräldrarna bjuder in till fest för att fira tillsammans när könet på bebisen i magen avslöjas. Män, kvinnor och barn är välkomna. Det kan vara en stor tillställning eller en intim samling med bara de allra närmaste.

”Med mig hela familjen”

– Jag kände att ska jag göra en gender reveal då vill jag ha med mig hela familjen. Det innebär att mina dansare också är med, säger Emelie Holmberg, tränare och verksamhetschef, Julle United Dansförening.

Emilie och hennes sambo har en dotter på 3 år som heter Bricken. Hon tyckte att det var onödigt med en gender reveal eftersom hon redan tyckte sig veta vad det skulle bli för kön på syskonet.

Läs om de olika sätten att avslöja könet i faktarutan nedan.

Emelie Holmberg ordnade ett gender reveal party. Foto: Barbro Sellin

Olika sätt att avslöja könet

Vanligast har man tillställningen runt vecka 20, när ultraljudet visar barnets anatomi och man kan se vilket kön det är. Det är upp till föräldrarna om de vill veta könet innan partyt eller inte och det finns lite olika sätt att göra det på. Här är de tre vanligaste:

Att föräldrarna vet vilket kön barnet har, men gästerna vet inte.

Att föräldrarna blir överraskade tillsammans med gästerna.

Att gästerna vet, men föräldrar vet inte.

Att det har blivit populärt i Sverige beror bland annat på influencers från sociala medier och att det är en trend i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.