En äldre kvinna med vitt hår står i ett robotlabb på högskolan i gävle.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i robotlabbet och hör vad regeringens extrapengar gått till i klippet. Foto: Madlyn Alabdullah/ SVT

Extra ingenjörspengar satsas på studenterna i Gävle: ”En skärva i sammanhanget”

Uppdaterad
Publicerad

I höstas beslutade regeringen att satsa hundra miljoner på landets ingenjörsprogram i syfte att förbättra kvaliteten på utbildningarna. Högskolan i Gävle har nu fått sin del av kakan.

Det största problemet för högskolan är inte att det är få som söker. Av de totalt omkring 800 studenter som söker varje år antas runt 200 personer till de olika programmen inom civil- och högskoleingenjörsutbildningarna på högskolan i Gävle.

Det största problemet är att det är många som hoppar av.

– Ungefär strax under 50 procent hoppar av utbildningen tyvärr, men det är samma problematik i hela Sverige, säger Gunilla Mårtensson, akademichef för teknik och miljö och fortsätter.

– En del hoppar av för tidigt, såklart, och de blir ju inte ingenjörer. Men har de klarat sig till år tre men kanske inte skriver sitt sista examensarbete så får de ändå arbete.

Extrapengarna: ”Välkommet tillskott”

Högskolans kakbit landade på två miljoner kronor. Pengarna har lagts på att förnya teknisk utrustning och se över innehållet i ingenjörsutbildningarna.

– Det är ett välkommet tillskott men det är ändå en skärva i sammanhanget, säger hon.

Färre studenter tar examen

Samtidigt som tekniken utvecklas i rasade fart behövs fler ingenjörer men enligt statistik som TT tagit fram har anslagen till de tekniska utbildningarna i landet minskat sedan 1990-talet med cirka 40 procent.

Därför satsar regeringen på att stärka kvaliteten på lärosäten som erbjuder ingenjörsutbildning. Under 2024 omfattar ersättningen hundra miljoner kronor. Därefter höjs den årligen till 200 miljoner 2025 och 305 miljoner 2026.

I videon nedan: Tekniksprånget: Så ska fler unga välja ingenjörsutbildningar

En ung kille och tjej står med sin handledare kring en orange robot.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få reda på vad språngarna får göra under sin anställning i klippet. Foto: Amanda Alvarsson/ SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.