Caroline Engberg, biträdande sektorchef Välfärd Gävle

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Caroline Engberg, biträdande sektorchef på Välfärd Gävle berättar hur man kom det misstänkta myglet på spåret. Foto: Alva Åsberg / SVT

Falska intyg – så avslöjades misstänkta fifflet på hälsocentralen

Publicerad

Falska intyg som gav patienterna rätt till hemtjänst och parkeringstillstånd. När Gävle kommun slog larm om de misstänkta bedrägerierna avslutade Region Gävleborg sitt avtal med hälsocentralen Gefle läkargrupp.

Härvan kring Gefle läkargrupp började nystas upp sommaren 2024 sedan Gävle kommun upptäckt brister hos två hemtjänstföretag, vars tjänster man betalat cirka 15 miljoner kronor per år för. Det handlade då om brister i dokumentation och tidsregistrering. De båda hemtjänstföretagen blev av med sina kontrakt och när kommunen sedan följde upp brukarnas situation visade det sig att flera av dem hade suspekta läkarintyg.

– I de här utlåtandena och intygen beskrevs en viss funktionsförmåga eller tillstånd, och när vi gjorde uppföljning hos kunden så visade det sig att det inte stämde, säger Caroline Engberg, biträdande sektorchef på Välfärd Gävle.

Intyg var falska

Minst ett 20-tal intyg, som gett innehavarna hemtjänstinsatser och parkeringstillstånd för handikapplatser, visade sig vara falska. Den gemensamma nämnaren var att de alla utfärdats av Gefle läkargrupp. Kommunen kontaktade då Region Gävleborg – som valde att bryta sitt samarbete med Gefle läkargrupp och polisanmäla företaget.

– Jag förväntar mig också att det görs en Ivo-anmälan för då kan man också komma åt läkarlegitimationerna – för läkarna kan ju fortsätta med det här. En läkare kan med sin legitimation skriva vilka intyg som helst och ta betalt för det – helt utanför systemet, säger Patrik Stenvard (M), ordförande i regionfullmäktige.

SVT har varit i kontakt med Gefle läkargrupps verksamhetschef Karwan Sinjawi. Han vill inte ställa upp på en intervju men skriver i ett mejl till SVT att uppgifterna om osanna intyg är nya för honom:

”Vi har inte fått veta vad anklagelserna gäller, och vi har inte heller fått någon chans att bemöta misstankarna. Anklagelserna om välfärdsbrottslighet utreds för närvarande av polis, och vi kommer att samarbeta så långt det är möjligt utifrån patientsekretessen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.