Får inte trafikera öppet hav

Uppdaterad
Publicerad

Limöbåten Rederi och deras båt M/S Drottning Silvia som i går fick uppdraget att köra Limötrafiken fyra år framåt saknar rätt att köra till Furuvik. Efter en besiktning som gjordes i höstas av Transportstyrelsen tillåts inte båten att köra passagerare på öppet hav – vilket behövs för att ta sig till Furuvik.

Sträckan som M/S Drottning Silva ska köra i sommar enligt upphandlingen är Gävle, Engeltofta, Limön och till sist Furuvik. Det var också ett av kraven i upphandlingen.

Men längre än till Limön får inte Drottning Silivia köra passagerare eftersom den är klassad för fartområde E enligt Transportstyrelsens klassificering. För att få köra utomskärs, vilket man gör mellan Limön och Furuvik, krävs nämligen att båten är klassad för sjöfartsområde D.

Och vid en besiktning som gjordes i höstas av Transportstyrelsen och som utfärdades för en månad sedan så är M/S Drottning Siliva bara ceritifierad för att trafikera område E. Det visar besiktningsprotokoll som SVT Gävleborg tagit del av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.