Samtalet arrangerades av BiodrivMitt – ett nätverk för företag och organisationer i Gävleborg och Dalarna som verkar för en omställning till en fossilfri fordonssektor.
Kunderna ställer krav
– Det handlar om att hitta tankställen och få logistiken att fungera för de tunga transporterna, säger Pirjo Gustafsson, ordförande för BiodrivMitt.
Varför har man som företagare ett intresse av att minska sina transportutsläpp?
– Det är viktigt konkurrensmässigt – det är också en imagefråga och en fråga om ansvarstagande. Framförallt handlar det om att kunderna ställer krav.
Går inte tillräckligt fort
Enligt Naturvårdsverket så står transporter för en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Senast 2030 ska utsläppen, enligt de nationella målen, ha minskat med 70 procent – jämfört med 2010 års nivåer.
– När det gäller att minska utsläppen så är tyvärr svaret att det inte går tillräckligt fort idag, säger Christoffer Carstens. Han fortsätter;
– Flera av aktörerna här i dag har pratat om att vi behöver göra i princip allt samtidigt och inte fastna i att elektrifiering är det enda vi behöver göra.
Ludvika i framkant
Han menar att exempelvis sänkningen av reduktionsplikten gjort att utvecklingen nu går åt fel håll och att utsläppen från transportsektorn ökar istället för att minska. Men trots det finns det hopp menar han.
– Det är en jätteutmaning och vi är sent ute, men det vi har sett idag är att det går ändå ganska fort. Vi hade Ludvika kommun här i dag och de har minskat utsläppen kopplat till sina egna transporter med 80-90 procent på tre år. Så det finns saker att göra.