SVT:s reporter står framför en hög röd skorsten som släpper ut rök i en gråaktig himmel. Hongestikulerar med händerna, iklädd en mörk jacka och en grå mössa. I bakgrunden syns en skog med träd som delvis döljer himlen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du reda på hur mycket Gävle kommun minskat utsläppen de senaste 30 åren. SVT:s reporter Amanda Alvarsson förklarar. Foto: SVT

Så försöker Gävle kommun lämna noll klimatavtryck på jorden

Publicerad

Gävle kommun vill vara klimatneutrala till år 2030. Sedan 1990 har utsläppen av växthusgaser i kommunen minskat kraftigt, men nu är det bara fem år kvar att nå målet – vad gör Gävle för att klara det?

Det kan kännas överväldigande att ta till sig av rubrikerna med forskarnas klimatvarningar och rapporter om extrema väderförhållanden med förödande konsekvenser för människor i andra länder.

Men det är inte bara globalt eller nationellt som det finns människor och verksamheter som arbetar för att bromsa utvecklingen. Här i Gävle finns de som ser möjligheter att skapa nya arbetstillfällen och ekonomiska fördelar. SVT Gävleborg har träffat en handfull av dem som bidrar till att nå kommunens mål om att vara klimatneutrala 2030.

Klimatarbetet i Gävle

Har du tips på en person eller en verksamhet i Gävleborgs län som ställt om till förmån för klimatet? Mejla mig på amanda.alvarsson@svt.se.

Det här är klimatneutralitet

För att en kommun ska vara klimatneutral måste kommunen minska koldioxidutsläppen till noll. Utsläppen kommunen inte kan ta bort helt kan istället klimatkompenseras och fortfarande räknas som klimatneutralt.

För klimatets del spelar det inte någon roll var minskningen sker. Det som görs i Gävle har effekt på hela jordens koncentration av växthusgaser.

En person filmar sig själv med en smartphone.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kika på videon för mer information om hur du filmar dig själv. Foto: Markus Dahlberg/ SVT

Här är klimatmålen för Gävleborgs kommuner

Bollnäs kommun

Bollnäs har ett uttalat mål om att vara klimatneutrala år 2030.

Gävle kommun

Gävle har ett uttalat mål om att vara klimatneutrala år 2030.

Hofors kommun

Hofors har inget uttalat mål om att bli klimatneutrala till 2030. Miljöarbetet utgår istället från en miljöpolicy från 1998 som säger att energiförbrukningen ska minska med tre procent varje år. En arbetsgrupp ska ta fram ett miljöstrategiskt program 2025.

Hudiksvalls kommun

Hudiksvall har inget uttalat mål att bli klimatneutrala till 2030 utan följer det nationella målet om att vara klimatneutral till 2045. Kommunens energi- och klimatstrategi säger däremot att organisationen ska vara fossilfri 2025.

Ljusdals kommun

Ljusdal har ett uttalat mål att vara klimatneutrala år 2035.

Nordanstigs kommun

Nordanstig har ett uttalat mål att vara klimatneutrala år 2035.

Ockelbo kommun

Ockelbo har uttryckt ett önskat läge att vara klimatneutral men har inget uttalat år för när kommunen ska ha nått dit.

Ovanåkers kommun

Ovanåker har inget uttalat mål om att vara klimatneutral år 2030. Däremot finns lokala miljömål som antogs av kommunfullmäktige 2024. Miljömålen baseras på fyra temaområden där energi och klimat ingår och planen är att kommunen är fossilfri till 2030.

Sandvikens kommun

Sandviken strävar efter att vara klimatneutral 2030 men har inget uttalat mål. Arbete pågår för att ta fram en klimat- och energiplan.

Söderhamns kommun

Söderhamn har ett uttalat mål om att vara klimatneutrala 2030.

Källa: Kommunernas hemsidor samt en enkätundersökning som SVT Gävleborg skickat ut till samtliga kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatarbetet i Gävle

Mer i ämnet