Pojke sitter på en säng och till höger visas ett nedskjutet plan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige har skickat in ett yrkande till internationella domstolen i Haag om upprättelse efter det nedskjutna planet i Iran. Foto: Arvid Jansson

Flyg sköts ned i Iran – nu kräver Sverige rättvisa för Gävlebon Shahram Tajik

Uppdaterad
Publicerad

Den 8 januari 2020 sköt Iran ner ett ukrainskt civilt flygplan med flera personer från Sverige ombord. En av dem var 21-åriga Gävlebon Shahram Tajik. Sverige skickar idag in ett yrkande till Internationella domstolen i Haag om upprättelse för de anhöriga.

Sverige och de övriga drabbade länderna har gemensamt försökt att förmå Iran och att ta fullt ansvar för nedskjutningen, att offentligt be om ursäkt till de drabbade familjerna och att vidta åtgärder för att motverka att liknande händelser sker igen. Men förhandlingarna har gått trögt.

Enligt Shahram Tajiks bror Mohammad har Iran erbjudit pengar till familjen men de har avböjt.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

– Vi vill inte ha deras pengar, vi vill ha rättvisa. Vi vill veta varför det hände och att ansvariga ställs till svars, säger Mohammad Tajik.

”Har inget förtroende för domstolen”

I juli 2023 vände sig Sverige, Kanada, Storbritannien och Ukraina till den Internationella domstolen i Haag för att utkräva ansvar och gottgörelse.

Men det är en trögflytande process. I dag den 16 oktober 2024 ska länderna lämna in sitt yrkande till domstolen. Ett yrkande som Iran sedan har ett helt år på sig att svara an på.

– Jag har inget förtroende för domstolen. De kommer bara att kräva att de betalar pengar. Mer än så kommer inte att hända, säger Mohammad Tajik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Mer i ämnet