Tre förslag rekommenderas särskilt av konsultfirman ÅF-Infrastruktur AB. I första hand föreslås att utreda möjligheten att ansluta kommunalt vatten. Därefter föreslås en ny brunn uppströms eller väster om fastigheten som brann 2015 för att kunna leverera vatten till de drabbade fastigheterna.
– Med kommunalt vatten skulle alla problem lösas. Men sen är det inget fel på att ta vatten från en annan brunn i närheten där man vet att vattnet inte är kontaminerat, säger Lars Gardfors, miljökonsult på ÅF-Infrastruktur AB.
Sanering föredras inte
Den tredje möjligheten går ut på att sanera grundvattnet. Men lösningen kantas av problem enligt ÅF-Infrastruktur AB för att det förorenade vattnet tagit sig in i berggrunden. I rapporten står det: ”I dagsläget kan man konstatera att sanering av grundvattnet i bergmatrisen är mycket komplicerat och kostsamt samt att det är osäkert om det är möjligt att uppnå en saneringseffekt motsvarande dricksvattenkvalitet.”
För Hudiksvalls kommun är nästa steg att gå genom rapporten under våren, de kan därmed inte säga vilken typ av lösning det pekar mot i dagsläget.
– Vi läser in oss på rapporten och sen så kommer miljö- och räddningsnämnden också att göra det och därefter föreslås åtgärder utifrån de här olika alternativen, säger Bengt Friberg, kommunchef i Hudiksvalls kommun.
I nuläget tror inte Bengt Friberg att fler konsultfirmor kommer att anlitas av kommunen men han kan inte ge några löften om saken.
Fem år utan dricksvatten
Drygt tio personer i Hamre kan inte dricka vattnet från kranen sen släckningsarbetet 2015 när B-skum innehållandes giftiga PFAS-ämnen användes av räddningstjänsten för att släcka en husbrand.
Hör miljökonsult Lars Gardfors och kommunchef Bengt Friberg uttala sig om lösningarna till att få drickbart vatten i klippet ovan.