SVT:s reporter Robin Herzog rapporterar från rättegången. Foto: SVT/Privat

Kollegor från räddningstjänsten har vittnat – ”Ingen sa något om farorna”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen vittnade fyra personer som försvaret kallat in till förhör. De bekräftade vad den åtalade insatsledaren från Norrhälsinge räddningstjänst tidigare sagt om släckskummet. Nämligen att de inte hade fått någon information om att det fanns miljöfarliga substanser i det inför släckningen av huset i Hamre 2015.

Ingen information om miljörisker hade nått de fyra vittnena innan branden inträffade, enligt dem själva. Och de fortsatte att säga att de heller inte utbildats om några risker eller restriktioner när det gällde användningen av B-skummet.

– B-skummet var dyrare, inget annat sas om några faror, sa ett av vittnena som jobbat inom räddningstjänsten i 36 år.

Det giftiga brandskummet

Åklagaren hävdade dock att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap varnat om just miljöriskerna som B-skum kan föra med sig, innan branden inträffade.

Eniga om möjligt straff

Insatsledaren som står åtalad för beslutet att använda B-skummet nekade fortsatt till att ha begått miljöbrott. Något båda parter är överens om är att ett straff ska begränsas till dagsböter om det blir relevant.

Dom meddelas preliminärt den 5 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det giftiga brandskummet

Mer i ämnet