Människor på en teaterscen i industribyggnad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter 26 år framför Forsbacka teaterförening en ny föreställning baserat på tidigare material i det tidigare järnbruket. Foto: SVT

Forsbacka teaterförening ”sprattlar” igen i det gamla bruket

Publicerad

Det har snart gått 40 år efter starten och 26 år sedan de lade ner. Ett antal grå hårstrån senare återvänder gruppen för en föreställning i det gamla järnbruket i Forsbacka.

– Vi blev inspirerade av att de byggt här i Forsbacka och tänkte att det vore kul att visa upp vad vi gjorde, säger Per Forsell som numera bor i Skåne men var den som tog initiativet till ”sprattlet.”

Renoverade lokaler

”Glödgen” renoverades förra året och att den aktuella föreställningen spelas i den gamla bruksbyggnaden passar bra eftersom gruppen själva en gång i tiden iordningställde lokaler i det gamla järnbruket inför sin allra första föreställning 1986.

Kavalkad från tidigare föreställningar

Det som besökarna kommer få uppleva är en slags kavalkad från tidigare uppsättningar. Och regissören Conny Johansson hoppas föreställningen ska inspirera både yngre och äldre:

– Vi tycker det är fantastiskt roligt och det tror jag man kan se på oss också.

”Varit med hela vägen”

Deltagarna har ofta uppnått pensionärsåldern numera, men det finns undantag.

– Jag var 15 när jag började och har varit med hela vägen, berättar Petra Ekman som nu fungerar som regiassistent.

Föreställningen har premiär på lördag den 31:a augusti och spelas även den 7:e september.

I klippet hälsar vi på i Forsbackas gamla bruk när repetitionerna pågår

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.