Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör föräldrarna berätta om när hur det inte fanns några rapporter på när deras son slogs blodig. Foto: Privat

Deras son slogs blodig på förskola: ”Gävle kommun mörkar”

Publicerad

Deras barn misshandlades två gånger av ett annat barn på en förskola i Gävle. När de krävde att få se rapporterna fanns inga – de skapades först när föräldrarna begärde ut dem från Gävle kommun – flera månader senare.

Nu har flera föräldrar polisanmält förskolans biträdande rektor.

– Hur mycket ska Gävle kommun få mörka innan det sker en förändring? frågar sig pojkens mamma när SVT träffar henne.

I april förra året fick hennes son en hårtuss sliten från sin skalp på förskolan. Ett halvår senare – i oktober – fick han läppen spräckt och flera blåmärken på kroppen när samma barn gav sig på honom igen.

– Pedagogen svarade klart och tydligt att hen stod en meter ifrån barnen när det hände. För mig låter det ganska ologiskt att man kan bli slagen så mycket när en pedagog står så nära, säger mamman.

Fick inga rapporter

När föräldrarna kontaktade förskolan och krävde att få se rapporterna för händelserna fick de – ingenting. De vände sig då till kommunen och begärde ut rapporterna – först då, i slutet av januari detta år, skapade förskolan två elevtillbudsrapporter. Händelsen där deras son fick läppen spräckt beskrivs i rapporten som ”mindre allvarlig”.

– Han pratar om det här händelsen nästan dagligen, säger mamman.

– Vi lider med honom. Så fort han blir rörd vid munnen så brister det – han får panik och skriker, säger pappan.

Förskolan medger brister

Förskolans biträdande rektor, som nu är polisanmäld för tjänstefel av flera föräldrar, medger att förskolan inte skött rapporteringen.

– Vi måste se över våra rutiner så att de verkligen följs och att barnen är trygga på förskolan, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.