Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkivfoto: En femårig pojke isolerades systematiskt från de andra barnen på förskolan. Barnet på bilden har ingenting med händelserna att göra. Foto: NTB

Personal anmäldes för kränkningar mot femåring – föräldrarna fick inte veta

Publicerad

Den femåriga pojken isolerades systematiskt från de andra barnen på förskolan. En anställd anmälde förskolan för kränkande behandling – men föräldrarna fick inget veta.

Nu har den biträdande rektorn polisanmälts av flera föräldrar.

– Vi har gått runt och trott att han har haft det bra men i verkligheten har det varit helt tvärtom, säger pojkens mamma.

En femårig pojke stämplades som bråkstake av personalen på förskolan i Gävle och isolerades därför gång på gång från de andra barnen.

– Han kallades för ”monster” och ”ren ondska” av personalen, säger den anställde visselblåsaren som SVT talat med.

– Vi har inte fått veta någonting under två år om hur han har mått och hur han har utvecklats, säger pojkens mamma.

Anställd anmälde förskolan

En kvinna, som jobbar på förskolan, gjorde till sist en kränkningsanmälan – mot förskolan, för behandlingen av pojken – men förskolan berättade aldrig för familjen att en anmälan gjorts.

Det var först när den anställde som gjorde kränkningsanmälan själv berättade för familjen – fyra månader senare, som de fick vetskap om den. Nu har de, tillsammans med fler föräldrar på förskolan, polisanmält den biträdande rektorn för tjänstefel.

Inga kränkningar – enligt skolans utredning

Själva utredningen, som bland annat den biträdande rektorn höll i, visade att inga kränkningar har skett. Hon menar dock att förskolan nu ska se över sina rutiner.

– Vi som arbetsgivare är medvetna om att arbetsgivaren brustit i den tidiga information som skulle ha givits om kränkningsanmälan, säger förskolans biträdande rektor.

”Det är ingen som tar ansvar”

Visselblåsaren å sin sida menar att utredningen är ett sätt för förskolans chefer att skydda sig själva.

– Det är ingen som tar ansvar – det här ska mörkas, vi ska vara tyst om det här. Saker som händer när man är barn fastnar i kroppen – det sitter kvar. Sedan blir man vuxen och ska man börja hantera alla de här sakerna som sitter kvar i kroppen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.