SVT Gävleborg har tagit del av flera krisplaner som Furuviksparken skrivit.
De går ut på att först larma och informera. Sedan upprättas en krisgrupp som leds av en krischef. När schimpanserna rymde och sköts var det Furuviksparkens vd Sandra Wilke som var krischef och kunde ta beslutet att skjuta schimpanserna.
Onsdagen den 14 december rymde fem schimpanser från sitt hägn på Furuviksparken utanför Gävle. Två av schimpanserna tog sig också ur aphuset och ut i parken. Fyra schimpanser sköts ihjäl och en skottskadades.
”Lugna, avleda eller styra djuret”
I ett säkerhetsdokument som Furuviksparken skrivit till länsstyrelsen står det dels att en djurvårdare ska försöka ”lugna, avleda eller styra djuret i en viss riktning om det går utan att själv komma till skada”. Det var däremot inte möjligt, menar Furuviksparkens vd Sandra Wilke.
Hör Sandra Wilke kommentera handlingsplanen och hennes beslut att skjuta schimpanserna till döds, i videoklippet högst upp.
SVT Gävleborg har även tagit del av interna skrivelser där det står att personal ska ”avskärma, avleda, infånga djuret eller vid behov avliva djuret”.
– Det är absolut den sista utvägen att avliva, säger Sandra Wilke.
Länsstyrelsen: Är ibland en skyldighet att avliva
Även i två beslut som länsstyrelsen fattat för att Furuviksparken ska få visa och ha vilda djur i hägn, nämns möjligheten att avliva djuren som rymt.
– Själva beslutet hur man skulle hantera situationen ligger hos parken. Ser man till djurskyddslagstiftningen har en djurhållare rätt och ibland skyldighet att fatta beslut om att avliva ett djur, säger Jenny Larsson, avdelningschef jordbruk och djur på Länsstyrelsen i Gävleborg.
Var det ett rätt beslut?
– Vi har ingen sådan uppfattning och det är inte heller något för oss att ha en åsikt om.