misstänkt mördare med guccipåse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olika lyxmärken har blivit något av en symbol för kriminella. Foto: polisen/privat

Åkte till Stockholm och köpte lyxkläder för 17 000 kronor två dagar efter mordet

Uppdaterad
Publicerad

Trots ingen inkomst hittades flera olika märkeskläder och lyxprodukter hos den misstänkte skytten. Två dagar efter mordet på en gängtopp i Gävle handlade han för över 17 000 kronor på lyxbutiker.

Den 28 juli 2024 sker det en skottlossning mitt i centrala Gävle, strax efter att krogarna stängt. Två dagar senare, den 30 juli, befinner sig den unge misstänkte skytten i Stockholm.

Under utredningsarbetet har polisen samlat in övervakningsfilmer, kundinformation och kvitton som visar att pojken köpt en jacka på Moncler för 12 690 kronor. Köpet betalas kontant, förutom 190 kronor som betalas med kort. Samma dag har han även köpt en keps hos Gucci i Stockholm för 4 600 kronor. Enligt polisens förundersökning har pojken ingen inkomst förutom barnbidrag, ibland får han någon extra 100-lapp i månaden.

Dödsskjutningen i centrala Gävle

Åklagaren menar att saknaden av inkomst och tillgångar inte kan förklaras på något annat sätt än att han av någon anledning fått en större summa kontanter.

Utnyttjas för penningtvätt

Flera lyxmärken har förknippats med den kriminella miljön under de senaste åren. I förundersökningar syns gärningspersoner posera med stora summor kontanter och märkesvaror. Enligt polisen och ekobrottsmyndigheten riskerar butiker att utnyttjas av kriminella för att tvätta pengar genom köp av lyxprodukter. Att bära en dyr jacka eller exklusiv väska är ett sätt att visa att man lyckats inom kriminella kretsar menar polisen.

Butikernas ansvar

Vid köp med stora summor kontanter har butiker ett stort ansvar enligt penningtvättslagen. Vid köp över 5 000 euro, motsvarande cirka 56 000 svenska kronor, måste butiker göra en riskbedömning av sina kunder. De ska bland annat samla in information om vem kunden är och vart pengarna kommer ifrån samt rapportera transaktioner som uppfattas som misstänksamma.

Nyligen dömdes Louis Vuitton till miljonböter för att inte följt penningtvättslagen. Bland annat har butiken i Stockholm låtit en kund betala varor för hundra tusentals kronor med kontanter vid flera tillfällen. Förvaltningsrätten bedömde att bolaget inte vidtagit tillräckliga åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

Vi har kontaktat Moncler och Gucci för en kommentar. Vi har kontaktat flera oilka personer både internationellt och i Sverige, utan svar.

Penningtvätt

Penningtvätt handlar om att ”sopa igen” spåren mellan brottet och pengarna, så att pengarnas ursprung kan döljas. Kriminella använder olika metoder för att ”tvätta” pengarna genom bland annat konsumtion. 2017 skärptes lagstiftningen i Sverige med högre krav på att butiker, bland annat:

Kundkännedom

Enligt penningtvättslagen ska företag ha en god kunskap om sina kunder, så kallad kundkännedom. Vad företaget behöver göra för att lära känna sina kunder styrs av hur stor risken är för att det ska kunna utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism. Ju högre risk, desto mer omfattande åtgärder måste företaget vidta.

Registret mot penningtvätt

Företag och personer som bedriver viss typ av näringsverksamhet är skyldiga att anmäla sig till Bolagsverkets penningtvättsregister.

Källa: Ekobrottsmyndigheten och Polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i centrala Gävle

Mer i ämnet