I bild till vänster undersköterskan Tallar Mustafa. I bild till höger: två män med huvjackor utanför luckan på akuten, varav en bankar på dörren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kändes läskigt” säger undersköterskan Tallar Mustafa, under övningen där en hotfull situation med gängkriminella behövde avstyras. Foto: Lari Honkanen/SVT

Hudiksvalls akut övade säkerhet – med ”gängkriminella”

Uppdaterad
Publicerad

Det var ingen vanlig dag på akuten idag. Klockan 08.15 kom tre halvt maskerade män och försökte ta sig in för att hämta en väska. De var spända, högljudda och insisterar på att få komma in på akuten.

– Släpp in mig, jag behöver hämta en väska, säger en av männen i svart huvjacka.

Det blir snabbt en spänd stämning på akuten. Personalen i luckan ringer ledningssköterskan, som skickar väktare till akutingången för att ta reda på vad som håller på att hända.

Ledningssköterskan fattar snabbt beslutet att införa lockdown och begära om förstärkning av väktare.

En av männen hoppar över ett stängsel och tar sig till ambulansingången och försöker ta sig in där. När väktare möter upp honom hävdar han att han har bröstsmärtor och vill få vård. Väktaren tvekar. Polisen larmas.

Akuten anpassas efter ett tuffare samhällsklimat

Det hela är en övning på en helt ny rutin inom akuten som kallas lockdown.

– Lockdown innebär att ingen obehörig får ta sig in på akutavdelningen, säger Anette Gjers, enhetschef på akutmottagningen.

Bakgrunden till övningen är ett hårdare samhällsklimat där ambulans- och vårdpersonal allt oftare möter hot och våld i arbetet. Lockdown är en helt ny rutin på akuten och övningen är till för att kolla hur den fungerar i praktiken.

– Det kändes ganska läskigt säger Tallar Mustafa, undersköterskan som för dagen satt i luckan på akutmottagningen. Hon har inte själv råkat ut för hotfulla situationer i verkligheten, men hört om dem av kollegor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.