Bristerna handlar om den klorgas som används i badhuset som bakteriedödande medel i vattnet. Gasen kan, om den kommer ut i luften, orsaka andningsbesvär och ger lungskador.
”Trodde inte det var nödvändigt”
– Vi har ett slutet system där kemikalierna blandas separat för att skapa kloret. Vi trodde därför inte att det var nödvändigt med larm och den här sortens skyddsmasker, säger Anna Lindqvist, chef för kultur- och fritidsförvaltningen på Hudiksvalls kommun.
Bakgrunden till Arbetsmiljöverkets inspektion var den överdosering av klor, som i augusti orakade besvär bland badande småbarn och personalen. Det som arbetsmiljöverket anmärker på är bland annat att det saknas klorgaslarm i badhuset och att de skyddsmasker som finns för personalen inte har filter som skyddar mot klorgasen.
Inte bara i Iggesund
Det är inte bara i badhuset i Iggesund som har det här problemet samma sak gäller även baden i Hudiksvall och Delsbo.
– Vi har tre månader på oss att åtgärda det här och det kommer vi att göra på alla våra badhus, säger Anna Lindqvist.
– De som badar i våra badhus behöver inte vara oroliga, det är bara att komma hit och bada.
MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app
Kort om klorgas
Klorgas är en gulgrön gas med en mycket stark lukt och reagerar direkt med de flesta ämnen. Gasen är giftig och skapar stor irritation i andningsorganen vid inandning, vid högre koncentrationer är den dödlig. Den har använts som kemiskt stridsmedel under bland annat första världskriget.
Gasen används oftast som bakteriedödande medel i simbassänger och i kommunalt dricksvatten, men förekommer också inom industrin.